Tiszadob

2021.11.13. 07:00

Büszkék az egyre értékesebb trófeákra Tiszadobon

Az idén kilenc arany-, kilenc ezüst- és hat bronztrófea jelzi a munka eredményességét.

MML

Az idén elejtett dámbikák trófeái a tiszadobi rendezvényen

Fotó: M. Magyar László

A fenntartható vadgazdálkodás a célja a tiszadobi Táncsics Vadásztársaságnak is, ami egyre jobb eredményeket ér el. Mint Guthai István, a civil szervezet elnöke elmondta,

a területükön a legnagyobb értéket a dámvadak jelentik, de mellettük megtalálható még őz, vaddisznó, fácán és nyúl. A dámbikatrófeák egyre jobban szerepelnek a bírálatokon, ősszel is kaptak arany és ezüst minősítéseket.

Első alkalommal rendezett Hubertus-misét a közelmúltban a tiszadobi Táncsics Vadásztársaság, s a rendezvényre meghívta a térség vadászait is.

Őz, vaddisznó, fácán, nyúl

A jól sikerült program után kértük arra Guthai Istvánt, a Táncsics Vadásztársaság elnökét, hogy mutassa be lapunknak a civil szervezetet.

Guthai István

– Vegyes vadállomány jellemző a vadászterületünkre, ami 5326 hektár nagyságú. A dámszarvas mellett található őz, vaddisznó, fácán és nyúl. Sajnos a dúvadakból sincsen hiányunk, a róka mellett sakál is pusztítja a vadat. Gímszarvas ritkán téved hozzánk, fajtaidegennek számít.

A tavalyi és az idei szezont Réthi József vadászmester hasonlította össze kérésünkre.

– Tavaly a vírusjárvány miatt elmaradtak a külföldi vadászok, ráadásul az elmúlt évben az időjárás is nagymértékben befolyásolta a vadászatot, nem tudtuk teljesíteni dám tarvadból a hatóság által jóváhagyott vadászati tervet. A vadászati hatóság elfogadta az indokunkat, hogy az eső miatt járhatatlanok voltak a Tisza mentén a kötött talajú utak.

Hazai és külföldi vendégek

– Az idei évben nagyon jó időjárásunk volt, jól teleltek a vadak, amint azt a trófeamustra is mutatja. Az elmúlt hónapban sikerült terítékre hozni az idei keretben meghatározott példányszámot, amit megkértünk a dámbikára. Harminchat dámbikát lövettünk meg bérvadászokkal. A legtöbb bikát magyar vadászok ejtették el, de jöttek vendégek külföldről is, többek között Ausztriából, Dániából, Lengyelországból. Ebben az évben jóval nagyobb volt a kereslet dámbikára, nem is tudtunk minden igényt kielégíteni. Évről évre több az igény, de évről évre szebbek is a bikáink. Öt évvel ezelőtt az 5 kg feletti agancs nemigen volt megtalálható itt Tiszadobon, míg tavaly már volt két 5 kg feletti, s az idén is van három 5 kg-ot meghaladó trófeánk.

Az elejtett 36 dámbikából 24 szarvas trófeája lett érmes: kilenc arany-, kilenc ezüst- és hat bronztrófea jelzi munkánk eredményességét.

– Szerencsére Tiszadobon működik több vendégház, így nincs gond a vadászok elhelyezésével. Vannak visszatérő vendégek, de érkeznek újak is az ország egész területéről – mondta Réthi József.

Hajnalban és sötétedéskor is

Réthi József

– Hárman vadásztatunk, besegít ugyanis nekem a két hivatásos vadászunk is. Mindegyik vadászat egy külön élmény, mindegyik felejthetetlen kaland. Amikor látjuk, hogy örül a vendég, az bennünket is jó érzéssel tölt el, együtt örülünk mi is a vadásszal.

– Volt, amikor reggel, s volt, hogy estefelé fogadott bennünket jobb barcogás, az időjárástól függött. Hoztunk terítékre dámvadat hajnalban is, sötétedéskor is. Még nem fordult elő sohasem, hogy barcogás idején szűk egy hónap alatt meglövessük az engedélyezett keretet – folytatta a vadászmester.

– Az áprilisi vadászatot nem szoktam díjazni, mert még éretlenek az őzagancsok. Nem szépek. Némelyik barkás, rongyos, nincs meg még a szép, természetes színe, ezért május elején szoktuk inkább kezdeni az őzbakvadászatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában