Nyíregyháza

2021.11.23. 20:00

Elveszhet a terhek alatt a szendvicsgeneráció

A szendvicsgeneráció tagjain többszörös a nyomás, gyerekeik mellett a szüleikről is gondoskodnak.

MI

A családi programok könnyíthetik a terheket | Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A mai negyvenes-ötvenes éveikben járó szülők egyre nagyobb része nevel egyszerre gyermeket és látja el idős szüleit. A dupla gondoskodás azonban mind fizikailag, mind érzelmileg megterhelő. Az úgynevezett szendvicsgeneráció tagjairól és nehézségeiről Szikszai Vanessza pszichológus mesélt lapunknak.

Többszörös nyomás

Elmondta, a jelenség nem új keletű, hiszen Carol Abaya, az elnevezés meghonosítója és a szendvicsgeneráció elismert szakértője az öregedés és az idősebb szülői ellátás kérdéseivel foglalkozik újságíróként már több mint 20 éve.

– A szendvicsgeneráció kifejezés szemlélteti azt a kettős, vagy többszörös nyomást, amely e generáció tagjait éri. Olyan jelenségek is árnyalják a képet, mint a kapunyitási pánik, ami miatt a fiatalok nehezen kezdik el az önálló életüket, így ebben is szüleik, az X generáció segítségére szorulnak. Mindez időmenedzselés szempontjából, anyagilag, erkölcsileg és érzelmileg is óriási teher és felelősség: egyszerre segítenek a gyerekek lakásának megszerzésében és családalapításában, később az unokák gondozásában, miközben ezzel egyidejűleg gondozzák és támogatják saját idős szüleiket, nagyszüleiket.

– Sokan egyszerűen nem bírják a többszörös terhet, és megpróbálják a szociális szféra intézményeire bízni idős szüleiket, bízva abban, hogy jó kezekbe kerülnek – ismertette a szendvicsgeneráció nehézségeit a szakember, akit a jelenség kialakulásának okairól is kérdeztünk.

Kifejtette, a 21. században teljesen átalakult a munka világa. A munkahelyek távolabb kerültek a lakóhelytől, sokan pedig több műszakban dolgoznak, így az időbeosztás is nehézkesebb.

A családi programok könnyíthetik a terheket | Illusztráció: Shutterstock

– Korábban a többgenerációs családokban a társas támasz nagyobb valószínűséggel jelen volt a fizikai közelség miatt is, a sokgyermekes vagy nagycsaládokban a feladatok és terhek jobban megoszlottak. Mindenki kivehette a maga részét a szülők gondozásából, nem csupán egy-két emberre hárult ez a feladat. Ezzel párhuzamosan pedig sokkal kevesebb fiatal tanult tovább főiskolán vagy egyetemen, így hamarabb váltak pénzügyileg önállóbbá.

– Az amerikai szakemberek az 1980-as évek óta kutatják a jelenséget, ami szerintük azért alakulhatott ki, mert a nők egyre később vállalnak gyereket, ezzel párhuzamosan pedig a szüleik átlagéletkora növekszik. Ez azt eredményezi, hogy a gyerekek még nem nőnek fel, de a nagyszülők idős korukra már gondoskodásra szorulnak – hangsúlyozta Szikszai Vanessza, aki arról is beszélt, hogyan lehet elviselhetőbbé tenni a hatalmas terheket.

Szánjunk időt magunkra!

– Ha a szendvicsgeneráció mindenkiről gondoskodik, felmerül a kérdés: ki figyel rájuk? Kiszolgáltatott helyzetben vannak, meg akarnak felelni a munkahelyüknek, a gyerekeiknek és a szüleiknek egyaránt, emellett pedig megfeledkeznek önmagukról. Fontos a manapság már-már közhellyé vált énidő, amikor a segítő személy önmagára figyel, és valamilyen kikapcsolódást nyújtó tevékenységet végez.

– Az érintettek hajlamosak háttérbe szorítani az igényeiket, néha azonban meg kell engedniük maguknak, hogy hátradőljenek legalább egy kis időre. Legyenek büszkék arra, hogy ilyen sok területen helytállnak! – emelte ki a pszichológus, aki praktikus tanácsokkal is szolgált.

A pihenés, egészséges ételek fogyasztása, spontán programok szervezése, elegendő alvás, szociális, baráti kapcsolatok ápolása, közös családi program szervezése mind-mind segítenek megküzdeni a nehézségekkel, de még ezeknél is fontosabb, hogy az érintetteknek legyen bátorságuk segítséget kérni a szűkebb és tágabb család tagjaitól, szükség esetén szakembertől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában