Az egészségről közérthetően

2021.11.07. 11:30

Így írják le a halált a visszatértek

A legtöbb kutató egyetért abban, hogy mit jelent a fény az alagút végén. Az egészségről közérthetően dr. Mórik Gyulával.

Dr. Mórik Gyula

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Közel sem véletlen, hogy most veszem elő ezt a témát. Az év ezen borongós időszakában rendre meg kell élnünk ezt a nehéz napot. Én hol könnyebben, hol nehezebben vészelem át a temetőben tett látogatásaimat. Amint haladok előre az életem útvesztőjében, annál több sír szegélyezi utamat. Vegyesek az érzelmek, vannak magaslatok és szinte elviselhetetlen mélységek. Olyankor nem sok vigasztalót lehet mondani.

Vagy mégis? Nem hiszem, hogy valaha is gondolták volna, de most a tudomány világából érkeznek a vigasztaló szavak. Nem állítom, hogy van élet a halál után, mindössze azt mondom, hogy a tudományos bizonyítékok alapján megéri kutatni ezt a területet.

Hasonló élmények

Általánosan elfogadott orvosi tény, hogy a szív megállása után bekövetkezik az eszméletvesztés, majd a halál. Mégis számos ember, akit sikeresen újraélesztettek, olyan tapasztalásokról ad számot, amelyek a klinikai halál után következtek be. A szívmegállás után az érintettek megközelítőleg 20 százalékát tudjuk manapság visszahozni. Ezen betegek egy része úgynevezett halálközeli élményekről számol be, ezek több ponton nagyban hasonlóak. A tényszerű részek és a mindenkinél megtalálható elemek azt sugallják, van mit vizsgálódni a témában.

Egy 2014-es vizsgálat során 101 „visszatérőt” kérdeztek ki az orvosok, közülük kettő teljes pontossággal írta le azokat az eseményeket, amelyek újraélesztésük alatt lezajlottak. Az egyikük esetében az újraélesztés csak hosszú percekkel a klinikai halál beállta után járt sikerrel, de a beteg a teljes időszakot képes volt részletesen felidézni.

Ennek a mai tudásunk szerint bizonyosan nem kellene így lennie. Egy 2000-ben készült tanulmány szerint 63 újraélesztett beteg közül 7 írt le a fentiekhez hasonló, igazolható tapasztalásokat. Egy 2001-ben publikált holland vizsgálat 344 betegből 41 esetében talált értékelhető halálközeli beszámolót.

Van rá logikus magyarázat

A Virginia Egyetem kutatói 2003-ban tették közzé eredményeiket a témában, 116 vizsgált esetből 11 esetében igazolva a halálközeli élményeket. E kutatás végzője, dr. Bruce Greyson 16 olyan elemet definiált, ami a tapasztalásokban rendre megjelent. Ezek közül a leggyakoribbak a megváltozott időérzékelés, a normálisnál gyorsabb gondolkodás, a béke és öröm érzése, a testen kívüli tapasztalások, a nem e világi helyszínek megjelenése, találkozások elhunyt rokonokkal.

Az eredményekben közös, hogy olyan élményeket tartalmaznak, amelyek a teljes eszméletvesztést követően, 3–5 perc múlva következtek be. Ez egy óriási paradoxon. A tény, hogy az emberek a teljes eszméletvesztés után 5 perccel történteket tökéletes pontossággal tudják felidézni, arra enged következtetni, hogy a tudat talán az agytól függetlenül létező dolog. A tapasztalások egy részére van logikus magyarázat.

A legtöbb kutató egyetért abban, hogy a fény az alagút végén nem más, mint az elégtelen agyi keringés következtében beszűkülő látás. Ez okozhatja az alagút megjelenését, míg a fény az utolsó látott képkocka az eszméletvesztés sötétsége előtt.

Fontosak a következmények

A valóságban az igazi jelentősége nem is annak van, hogy ezek a tapasztalások hogyan alakulnak ki, hanem annak, milyen következményeket hagynak maguk után. A halálközeli tapasztaláson átesett betegek leggyakrabban a viselkedésükben változnak meg. Sokkal kevésbé törődnek a mindennapok problémáival, kialakul bennük az önzetlenség, és megszűnik a halálfélelmük.

A visszatérők olyan helyről számolnak be, amit mennynek vagy a végtelen nyugalom helyének írnak le. Legtöbbjük csalódást érez, hogy vissza kellett térnie onnan – írja tanulmányában dr. Lauring Bellg. A kutatási eredmények napról napra biztatóbbak. Tökéletesen sikerült például elkülöníteni a műtétek közbeni altatás alatt kialakuló észleléseket. Ezek általában hallucinációk, az emlékek nem valódiak, és összefüggéstelen, zavaros képek formájában vannak csak meg a betegeknek.

Arra is fény derült, hogy a halálközeli tapasztalások sokkal több betegnél vannak jelen, mint akik vissza is tudják idézni azokat. Az újraélesztés alatt elszenvedett agyi oxigénhiány sok esetben károsítja az agy működését, ezzel téve lehetetlenné az emlékek felidézését.

Békés állapot

Mivel egyre több lesz a sikeres beavatkozás, egyre kevesebb az agykárosodás, napról napra nő a dokumentált esetek száma. A fenti bizonyítékok nem nyújtanak vigaszt egy szerettünk elvesztése kapcsán, de a haldokló betegeknek óriási segítség az a tudományos tény, hogy a „visszatértek” a halált egy végtelenül békés állapotnak írják le, és egy cseppet sem félnek újra szembenézni vele. Sőt, várják a mielőbbi végső átlépést a béke birodalmába. Minimum elgondolkodtató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában