gasztrodalom

2021.11.13. 08:38

Írók a pácban, olvasók a levesben

Szó- és ízorgia sül ki az irodalom és a gasztronómia találkozásából.

SZA

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az irodalmárok általában nem írnak szakácskönyvet, a séfek pedig nem túl gyakran jegyeznek regényt, de ha e két műfaj mégis keveredik, abból általában kiváló kötetek sülnek ki.

Talán nem is gondolnánk, de e hibrid műfaj egyik legkiemelkedőbb alakja Alexandre Dumas, akit a Monte Cristo grófja című regénye tett ismertté, és aki élete fő művének tekintette az 1873-ban megjelent Nagy konyhaszótárt. A kötet 1300 oldalán háromezer recept szerepel, s persze rengeteg novella, gasztroesszé, kulináris élmény. – Dumas mindent megkóstolt a tevetejtől a zebrán át az énekesmadarakig – fogalmazott Szederkényi Olga, a mű fordítója, amikor magyarul is kiadták a kötetet. Az író imádott főzni, kastélyában szinte minden nap tartott vacsorákat, ezeknek gyakori vendége volt Liszt Ferenc és Teleki Sándor gróf is. Kedvenc étele a tojás volt, nem véletlen, hogy az eredeti francia kiadásban 68 tojás- és 40 omlettrecept szerepelt, melyek között bemutatta a királyi tojás receptjét is – ez utóbbihoz 15 buggyantott tojáshoz 12 egész kacsa szaftját kellett felhasználni.

Közös családi főzések

Természetesen több magyar szerzőnek is köszönhetünk irodalmi szakácskönyvet, így például Krúdy Gyulának, aki imádott enni és élvezettel írt ízélményeiről, de a kortárs írók között is népszerű e műfaj. Az egyik legkedveltebb kötet most Dragomán György Főzőskönyve, ami nem csupán szakácskönyv, és erre már az alcím is utal: Írások főzésről és evésről. Dragomán ugyanolyan szenvedélyesen süt és főz, ahogyan ír. Kötetéből, melyben az otthoni kenyérsütést és a közös főzéseket népszerűsíti, kiderül: szívesen gondol újra régi ételeket, és képes a legegyszerűbb étkeket is túlbonyolítani. A Főzőskönyv a konyhában tevékenykedők hasznos, olvasmányos társa, a szerző a reggelik, ebédek, vacsorák mellé körítésként családi történeteket, humoros és elgondolkodtató novellákat tálal fel.

Az egyik legtermékenyebb kortárs szerzőnk Cserna-Szabó András, aki hasnovellákkal, gasztroesszékkel örvendezteti meg az olvasókat. Műveiből megtudjuk, hogyan kell sütni, főzni másnaposan, kiderül, mit érdemes tenni a pacallal, de ír gasztrokrimiket is. Egyik híres hőse Ede a levesben, egy másik pedig Rézi a páczban.

Részeg Prométheusz

Napjaink népszerű gasztroszerzője a sajátos humorú Váncsa István is, akinek Ezeregy+recept című műve négy évtized munkáját gyűjti össze. A monumentális szakácskönyv, amiben több mint ezer recept található, filozófiai ismeretekkel is szolgál. Olvashatunk benne a konyhaművészet történeti hátteréről, s arról is, mi köze van a levesfőzésnek a hadművészethez. Kiderül, hogy függ össze a töltött káposzta Perzsiával, és megtudjuk, mennyire volt részeg Prométheusz, amikor hazavitte a tüzet.

 

Ha az írófeleségek főzni kezdenek, könyv lesz belőle

Móra Ferenc felesége, Walleshausen Ilona négy évig írta receptjeit, amit 1928-ban adtak ki Móra Ferencné szakácskönyve címen – olvashatjuk a tmkronika.hu-n. Hét kiadást megért műve a recepteken túl tanácsokkal is szolgál a háztartással és a bevásárlással kapcsolatban, s egyike a korszak azon szakácskönyveinek, melyek pontos mennyiségeket adnak meg. Polcz Alaine-ről sokan tudják, hogy a gyászfeldolgozás legismertebb hazai szakértője, s Mészöly Miklós felesége volt, de az kevésbé ismert, hogy több szakácskönyvet is írt. A Főzzünk örömmel című humoros, konyhai trükköket is bemutató kötete 1998-ban jelent meg, második szakácskönyvét pedig Életszakácskönyv szingliknek címmel adták ki. Örkény István felesége, F. Nagy Angéla úrikisasszony volt, de mert az egypercesek atyja igazi ínyenc volt, az íróval kötött házassága után meg kellett tanulnia főzni. Ez annyira jól sikerült, hogy amikor átdogozta Horváth Ilona szakácskönyvét, a mű az ország legnépszerűbb gasztronómiai kötete lett. A fiatalasszony nem elégedett meg a háztartásbeli feleség szerepével, a férje egyik barátja pedig bejuttatta a Magyar Nemzethez. Akkoriban még nem voltak gasztromagazinok, a cikkei így rövid idő alatt népszerűek lettek. Az 1970-es évek végétől a Magyar Konyha főszerkesztőjeként dolgozott, ételeit egy egész generáció sütötte, főzte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában