Kisvárda

2021.11.03. 17:30

Ismeretlen világba kalauzolja követőit

A gasztronómia egy speciális területével, a kóser konyhával ismerteti meg az érdeklődőket.

SZA

Bodrogi Eszter | Fotó: Fuszereslelek.hu

Bodrogi Eszter bár nem az eredeti szakmájában dolgozik, megtalálta a saját útját, az új hivatása pedig nemcsak neki jelenti a boldogság egyik forrását: a munkájában sokan lelik örömüket. Civilben nyomdász, egész pontosan betűszedő, de mert erre a gyönyörű szakmára ma már nincs igény, váltania kellett. A férjével közösen informatikai vállalkozásuk van, kikapcsolódásként városismereti sétákat vezet Budapesten és Tokaj-Hegyalján, de ami miatt a legtöbben ismerik, az a Fűszer és Lélek blog, ahol a kóser konyha titkaiba vezeti be az olvasókat.

Fűszeres Eszter néven több szakácskönyvet is megjelentetett, és előadásokat is tart: nemrégiben Kisvárdán, a Rétközi Múzeumban mesélt a hallgatóságnak a zsidó ételekről és szokásokról.

Töretlen a sikere

Akkor kezdett el gasztroblogot írni, amikor ez Magyarországon még nem volt divat: 2007-ben mindössze harminc ilyen típusú oldal közül válogathattak az ételek, receptek iránt érdeklődők. Az azóta eltelt 14 év alatt több száz hazai gasztroblogger tűnt fel a különböző internetes felületeken, ám a Fűszer és Lélek sikere továbbra is töretlen – Eszter szerint a népszerűség titka az, hogy ő a gasztronómia egy speciális területével, a kóser konyhával ismerteti meg az érdeklődőket.

– Kevesen vannak, akik csupán egy vagy két bloggert követnek, a legtöbben szörfölnek az oldalak között és mindenhonnan kiválasztanak néhány nekik tetsző receptet. Vannak blogok, amelyeken egészséges ételeket ajánlanak, mások szénhidrátban vagy zsírban úsznak, de a legtöbben ma már egy-egy területre koncentrálnak, mert az a tapasztalat, hogy azok, akik mindenhez egyformán értenek, egy idő után eltűnnek – mondta lapunknak, és a kezdetekről is mesélt.

Nem voltak nagy elvárásai

– Amikor 2007-ben gyesen voltam a kisfiammal, elkezdtem otthon kenyeret sütni, a képeket pedig elküldtem e-mailen a barátnőimnek. Az első néhány alkalommal örültek neki, de egy idő után megunták, és mert akkor már népszerű volt a chiliesvanilia oldal, úgy gondoltam, én is kipróbálom a blogírást. Nem voltak magammal szemben nagy elvárásaim, már azt is soknak tartottam volna, ha tízen elolvassák – ne felejtsük el, akkor még nem működtek itthon a közösségi oldalak, nem lehetett egyetlen kattintással elérni a blogokat.

– Eszembe sem jutott, hogy a Fűszer és Lélek ennyire népszerű lesz, azon viszont elgondolkodtam, hogy vajon kapok-e majd támadásokat amiatt, hogy zsidó gasztro­blogot vezetek. Kaptam, de szerencsére ma már ez nem jellemző.

Követi a hagyományokat

– Az oldalt természetesen nemcsak azok követik, akik kóser konyhát visznek – ez egyébként nagyon komoly döntés, bár az is igaz, ha már beáll, viszonylag egyszerű –, az ételek, amiket elkészítek és ajánlok, az 1920–30-as évek polgári konyháját idézik, aminél én jobbat elképzelni sem tudok. Ezek egyszerűen elkészíthető fogások, az alapanyagok viszonylag könnyen beszerezhetők, és nagyon örülök, hogy a követőim aktívak, nyitottak, sokszor konkrét receptekre kérdeznek rá – mondja Eszter, aki a blogja alcíméhez tartja magát: „hétköznap sietős, szombaton kóser”.

Követi a hagyományokat, így például minden pénteken kalácsot süt, a legfontosabb zsidó ünnepeket a családjával megtartják, a valláshoz a kultúra és a gasztronómia felől közelít. – Az ételeken keresztül közelebb kerülhetünk egy-egy valláshoz vagy népcsoporthoz, és azt tapasztalom, hogy a blogom olvasói érdekesnek, különlegesnek tartják, hogy a gasztronómia segítségével egy számukra ismeretlen világba csöppenhetnek.

Eszter nagyon sokat süt és főz, a családja egyik nagy kedvence a marhahúsból készült húsleves, de szeretik a tésztás ételeket is. Azt mondja, érdeklik a modern technológiák, és bár hullámzó, ahogyan az újdonságokhoz viszonyul, szuvidálni kifejezetten szeret.

És hogy mit gondol a hazai gasztronómiáról? – Furcsa az a kettősség, hogy bár több Michelin-csillagos étterem is működik az országban, ami nagyon magas színvonalról árulkodik, a háziasszonyok csupán 12-féle ételt készítenek rendszeresen. Úgy gondolom, jóval több olyan kisvendéglőre lenne szükség, ami jó minőségű fogásokat kínál és ami mindenki számára megfizethető.

Bodrogi Eszter | Fotó: Fuszereslelek.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában