Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.09. 07:00

Készülnek a télre az állatmentők

Ahogy egyre hidegebbre fordul az időjárás, az állatvédőknek is szembe kell nézniük a pluszkihívásokkal.

VNA

A téli hideg végzetes lehet az otthontalan állatoknak

Fotó: Illusztráció: Pixabay

Rengeteg teendőjük van az állatmentő szervezeteknek a tél beállta előtt, s mint Vidra Beáta, a PCAS Állatmentő Egyesület elnöke elmondta: ilyenkor megváltoznak a prioritásaik.

– Elsősorban azokra az állatokra kell koncentrálnunk, melyeknek sem megfelelő menedékük, sem elegendő táplálékuk nincs ahhoz, hogy védekezni tudjanak a hideg ellen, ez pedig akkor is előfordulhat, ha van gazdájuk – mondta.

Már a nyár végén felkészültünk arra, hogy a mentett állatainkkal biztonságban várhassuk a hideget: új kutyaházakat szereztünk be, melyek jól szigetelő szendvicspanelekből készültek

– mondta el lapunknak Vidra Beáta, a PCAS Állatmentő Egyesület elnöke. – A kutyaházak méretére és anyagára is figyelni kell, hogy azok valóban menedéket nyújtsanak az állatnak. Az eb a saját testhőjével fűti be a kuckóját, így tartja magát melegen – tehát ha egy kis termetű kutya túl nagy házat kap, fázni fog. Arra is gondolnunk kellett, hogy könnyen takaríthassuk a kutyaházakat, illetve mivel sok állatunk stresszes a korábban elszenvedett életkörülményei miatt, nem jöhetett szóba olyan anyag, amit könnyen szétrághatnak. A szalma és a forgács szintén sokat segít abban, hogy meleg legyen a kutyahajlék, így mindig szívesen fogadjuk, amikor ilyen jellegű felajánlásokat kapunk. A „szalmázást” ajánlani szoktuk azoknak az állattulajdonosoknak is, akiknek „kinti” kutyájuk van.

Szükség van a kalóriákra

Rongyokkal, régi ruhadarabokkal ne próbáljuk melegebbé tenni a kutyaházat: a textilek ugyanis átnedvesednek, és ahelyett, hogy komfortosabbá tennék az eb kuckóját, csúnya bőrbetegségeket okozhatnak. Az állatmentő kiemelte: ilyenkor az állatok etetése is több forrást emészt fel, hiszen több tápanyagra van szükségük, hogy megfelelő zsírréteget növeszthessenek a zord időjárás ellen. Ez különösen igaz az öreg, a nagyon fiatal és a kis termetű kutyákra, macskákra.

– Ilyenkor a prioritásaink is megváltoznak. Elsősorban azokra az állatokra kell koncentrálnunk, melyeknek nincs megfelelő menedékük, sem pedig elegendő táplálékuk ahhoz, hogy védekezni tudjanak a hideg ellen, ez pedig akkor is előfordulhat, ha van gazdájuk.

Amikor télre nagyon lefogy egy kutya, az azért van, mert „leremegi” magáról a kilókat

– fűzte hozzá.

Vidra Beáta arról is beszélt, hogy a téli hideg a kóbor macskáknak is végzetes lehet, pedig egy kis segítséggel elviselhetőbbé tehetőek a mínuszok az otthon nélküli állatoknak.

Kell egy menedék

– A túlterheltség miatt az állatmentő szervezetek sajnos nem tudnak az összes gazdátlan kutyáról és macskáról gondoskodni. Aki a kidobni szánt ételmaradékot odaadja a kóbor cicáknak, vagy elhelyez számukra egy menedékül szolgáló régi hűtődobozt, máris sokat tehet azért, hogy segítse a munkánkat – mondta el kérdésünkre.

– Sokan tévesen gondolják, hogy az ehhez hasonló cselekedetekkel csak odavonzzák az otthontalan macskákat, hiszen ezek az állatok egész évben az utcán élnek, és adott helyhez ragaszkodó természetük miatt nem vándorolnak messzire. Azzal pedig, ha lehetőségük van elbújni valahová, megakadályozható, hogy olyan helyekre fészkeljék be magukat, ahol gondot okoznak. A megoldás persze minderre az lenne, ha sikerülne a kóbor macskákat ivartalanítani, és így idővel megszűnnénk a felesleges szaporulatok, az elvadult kolóniák.

A PCAS vezetője hozzátette: sokszor előfordul, hogy egy-egy érintett helyen mérgezésekkel próbálnak megszabadulni a hideg elől lépcsőházakba, pincékbe bújó macskáktól – ez pedig nemcsak egy szomorú történetnek, hanem állatkínzásnak is minősül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában