kisállat

2021.11.15. 14:00

Nem csak divat a kutyakabát

Bizonyos ebfajtáknál elengedhetetlen a pluszvédelem a téli zimankóban.

VNA

Forrás: pixabay

Bár első látásra mindössze egy trendi kiegészítőnek tűnhet, a kutyakabát sokkal többet jelenthet ennél: akár a tüdőgyulladástól is megvédheti a hidegre érzékeny kedvenceinket. Azonban mielőtt beruházunk egy ilyen darabra, nem árt számba vennünk néhány szempontot.

Szalmát használjunk inkább!

– Nagyon fontos, hogy a kint tartott kedvenceinkre ne adjunk kutyaruhát, mert pont az ellenkezőjét érhetjük el annak, amit szeretnénk – mondta el lapunknak Labadics Lilla, a nyírvasvári Kócos Kutyakozmetika szakembere.

– Mivel az állat folyamatosan az udvaron van, a kis kabát az esőtől, a hótól és a párától folyamatosan nedves lesz, még akkor is, ha vízálló, így pedig könnyen megbetegedhet az eb. Ezzel ugyanazt a hatást érjük el, mintha rongyokkal akarnánk kibélelni a kutyaházat: erre a célra inkább szalmát használjunk. A kinti kutyusnak ruha helyett gondoskodjunk jól szigetelt menedékről, ahol meghúzódhat a télen, ha pedig különösen zordra fordul az időjárás, engedjük be legalább a garázsba vagy a kazánházba. Ha az eb különösen érzékeny a hidegre, akár fűtött kutyaházat is beszerezhetünk.

A kutyakozmetikus hozzátette: a ruhákat a házban tartott, a rövid szőrű, illetve a rendszeres nyírást igénylő kutyáknak érdemes beszerezni, hogy amikor sétálni visszük, vagy kiengedjük az udvarra elvégezni a dolgát és szaladgálni, ne fázzon meg. Nem jó megoldás, ha a hűvösebb idő beálltával hosszabbra hagyjuk nőni az ilyen típusú ebek bundáját, ugyanis a szőr típusa miatt ez vajmi keveset jelent.

Őszi- és télikabát

– Amikor megfelelő kutyaruhát keresünk, két különböző típussal is találkozhatunk az üzletek kínálatában – magyarázta Labadics Lilla.

– Kaphatóak puha, pulóverszerű vagy kötött darabok, melyek az őszi vagy a tavaszi időszakban nyújtanak védelmet kedvencünknek. A téli mínuszok idején azonban már korántsem elég egy vékony réteg: ilyenkor már egy vastagabb, dzsekire emlékeztető kutyakabátra lesz szükségünk, melyet beszerezhetünk akár vízálló változatban is. A kutya mindig jelzi, ha fázik: ahogy egyre hidegebb az idő, a gazdi tapasztalhatja, hogy kedvence nem szívesen megy ki a szabadba, akár a pisilést is visszatartja, csak ne kelljen kimennie. Ilyenkor tudhatjuk, hogy szükség van egy ruhára, sőt: találkoztam olyan esettel is, amikor egy kis yorki még kabátban sem volt hajlandó elhagyni a házat télen. A gazdája végül úgy döntött, hogy rétegezve ráadja a tavaszi-őszi vékonyabb, és a télre szánt vastagabb darabot is, ezzel pedig sikerült megoldani a problémát: így már gond nélkül és szívesen kiment kedvence az udvarra.

A szakember arról is beszélt, hogy hosszúságban is lehet különbség a különböző kutyaruhák között, és olyan is kapható, amely az állat egész testét betakarja. Sőt, a kan és a szuka kutyáknak külön kaphatóak kabátok: az előbbinek szánt darabok kialakításánál arra is figyeltek a tervezők, hogy semmi ne zavarja a „kis dolog” elvégzését, utóbbi pedig jobban védi az állat hasát. A választásnál arra is érdemes figyelnünk, hogy megfelelő legyen a méret, illetve arra is gondolunk kell, hogy nem mindegyik kutyus reagál ugyanúgy egy ruhácskára: a gazdi választhat egy téliesített hámot is, melyet direkt olyan kis kedvencekre gyártanak, melyek nem tűrik meg magukon a klasszikus kutyakabátot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában