jegyzet

2021.11.05. 12:30

Nevelés

Szemeteltél az utcán, fizess tíz forintot!

Jernei Gábor

Az egykori Gazdálkodj okosan társasjáték szerencsekártyáiból erre az egyre emlékszem.

Talán jókor és jó helyen vésődött be gyerekkoromban az egyszerű intelem, ha olyat teszek, amit nem illik és szabad, akkor az következménnyel járhat. Azóta a legapróbb szemétté silányult tárgyat, papírfecnit, csokiburkolatot egészen addig hurcolom a zsebemben, amíg egy kukához nem érek. Ez nem megfelelni vágyás, egyszerű szabálykövetés, az én apró szemetem eldobálva mások szemetévé is válik, ha sokan dobunk el sok kis valamit, az rengeteg nagy valamivé válik.

Környezettudatossá válni felnőttként is lehet, de sokkal egyszerűbb gyermekkorban bevésetni az agy megfelelő szektorába az intelmet, ne szemetelj, ha már dohányzol, a csikket ne dobd el az utcán, mert ezzel szennyezed a már amúgy is terhelt környezetedet.

A felnőttek számára pedig hatékony módszernek tűnik a csikkdobálókhoz odaballagni az arra illetékeseknek, és felhívni a figyelmet a szabálysértésre, amelynek büntetése alsó hangon ötszázszor tíz forint, és kézbe nyomni a csikkcsekket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában