Tiszadob

2021.11.06. 11:30

Szarvasbikák és őzbakok agancsait lehetett csodálni Tiszadobon

A védőszentjükre emlékeztek.

MML

Hagyományőrző lovasok és díjugrató lányok felvonulása is színesítette a vadászmisét

Fotó: M. Magyar László

Az igaz, hogy a budapesti vadászati világkiállítás már véget ért, azonban lehetőséget teremtett arra, hogy a vidéken működő vadásztársaságok is bemutatkozhassanak a helyi lakosságnak. Fontos ugyanis a vadászaton kívül állókkal a párbeszéd, hogy mindenki megismerhesse a vadgazdálkodás fontosságát, jelentőségét. Mindennek szellemében rendezett Hubertus-misét és trófeamustrát az elmúlt szombaton a tiszadobi református templom parkjában a helyi Táncsics Vadásztársaság és az idén megalakult Andrássy Kulturális, Turisztikai és Természetvédő Egyesület.

A kamara kürtegyüttese: Győri Mihály, Vitális Zsombor, Varga Gábor

A rendezvény hagyományőrző lovasok, valamint az egyesület dámalovasai felvonulásával kezdődött, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vadászkamara Vadászkürtegyüttesének zenéjét hallhatták a vendégek. A Hubertus-misét Fazakas Árpád református lelkész és Földes Gábor római katolikus pap celebrálta. Gábor atya kiemelte a felelősségteljes életet és gondolkodást, ami tulajdonképpen a vadászok küldetése és hivatása a természet megőrzése érdekében. Kérte a jelenlévőket, legyen Szent Hubertus a példaképük, az ő akarata szerint teljesítsék hivatásukat a mindennapokban.

Dámszarvasok érmes trófeái

Az érdeklődők megismerkedhettek Szent Hubertus életével is. Mint a rendezvényen elhangzott, a legenda szerint előkelő család elkényeztetett fia volt. Nagyon szeretett vadászni. Egy nagypénteki vadászatán az Ardennek erdejében megjelent előtte egy szarvas, aminek az agancsai közt egy feszület volt, és egy égi hang megtérésre szólította föl. Két év múlva meghalt a felesége, Hubertus remete lett, majd Rómában a pápa szentelte püspökké; angyalok vitték neki a szentelési öltözékből hiányzó stólát. Hubertus a vadászok, lövészcéhek, erdészek, kohászok, csengettyűkészítők, mészárosok, szűcsök és tímárok védőszentje.

Bejelentették azt is, hogy az eseményen fényképeket, videókat készítők számára játékot hirdetnek. Az Andrássy Kulturális, Turisztikai és Természetvédő Egyesület közösségi oldalára feltöltött, legtöbb lájkot kapó fotó vagy film készítője ajándékot kap.

Dámszarvastrófeákat is láthattak az érdeklődők

Színesítette a programot az általános iskola Kalamajka néptáncegyüttese Szabó Péterné pedagógus vezetésével. Az egyházi szertartás után a rendezvény résztvevői találkozhattak Olajos Csaba solymásszal, a trófeamustrán pedig a Táncsics Vadásztársaság területén idén elejtett szarvasbikák és őzbakok agancsait lehetett megcsodálni. Az őszi vadászati szezonban 36 dámbikát ejtettek el a vadászok, ebből 24 szarvas trófeája érmes lett: 9 arany-, 9 ezüst- és 6 bronz­trófea jelzi az eredményes vadgazdálkodást Tiszadobon.

Hagyományt teremtenének

Benedek Pétert, az Andrássy Egyesület elnökét kértük arra, értékelje röviden a Hubertus-misét.

– Ahhoz képest, hogy nagyon rövid idő állt a rendelkezésünkre, sikerült egy szép kis ünnepséget megszerveznünk. Kedvező visszajelzéseket kaptunk, hiszen Tiszadobon még sohasem volt ilyen jellegű rendezvény. Szeretnénk hagyományt teremteni belőle, de az már biztos, hogy más időpontban lesz, ugyanis a mindenszentek és a halottak napja előtti hétvége nagyon sok meghívott vendégnek, vadásztársaságnak nem volt megfelelő. Sajnos, különböző okok miatt nekünk is megvolt kötve a kezünk, az idén csak október 30-án rendezhettük meg ezt a programot, azonban jövőre már időben elkezdjük a szervezést – mondta a civil szervezet vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában