Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.23. 07:00

Tollas kis csodák a kertben

A madáretetőket nem elég csupán kirakni a kertbe, a takarításukról is gondoskodnunk kell.

VNA

Saját készítésű magkeverékeket is rakhatunk a madáretetőkbe

Fotó: Pixabay

Aki szereti a madárdalt, a zord tél közeledtével bizony félti és sajnálja a tollas kis állatokat – ilyenkor pedig előkerülnek a kerti madáretetők. Nem mindegy azonban, hogy milyen eleség kerül a mutatós házikókba, és az sem, hogy mennyire ügyelünk azok környezetére.

– Az etetők rászoktatják az állatokat, hogy tömegesen rájárjanak a könnyen megszerezhető élelemre, melynek köszönhetően a legyengült szervezetű, beteg példányok is könnyebben életben maradnak, főleg a városokban, ahol melegebb van, és több menedéket találnak – mondta el lapunknak Somlai Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Szatmár-Beregi Helyi Csoportjának elnöke. – Éppen ezért, ha madártetőt állítunk fel a kertünkben, az egészséges állatok védelme érdekében gondoskodnunk kell arról, hogy minél kisebb eséllyel adják át egymásnak a betegségeket. Ahol sok madár fordul meg, és gyakran, ott bizony madárpiszok is lesz, amitől meg kell tisztítanunk az etetőt.

Csak semmi fűszer

– Legalább kétnaponta fertőtleníteni kell az etetőt, ezért érdemes olyan anyagból választanunk egyet, amit könnyű takarítani. Bár a fából készültek nagyon szépek, azokat csak akkor válasszuk, ha vállaljuk, hogy időt szánunk a tisztításukra. A kevésbé türelmeseknek a műanyag lesz a megoldás, hiszen arról néhány egyszerű mozdulattal eltávolítható a piszok, majd egy fertőtlenítőszeres ronggyal áttörölve máris újra használható – tette hozzá Somlai Tibor.

Ezenkívül azt javaslom, hogy minél később töltsük meg a madáretetőket: bár sokan már most elhelyezték a kertekben az eleséget, valójában csak akkor van szüksége az állatoknak a pluszélelemforrásra, amikor valóban hidegre fordul az időjárás.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy ami nekünk, embereknek finom csemegének számít, az korántsem biztos, hogy az udvar szárnyas vendégeinek is megfelelő étel: csak sózatlan magvakat szórjunk az etetőbe, kerüljük a fűszeres és a lisztalapú ételeket, mint a kenyér és a péksütemények, de a búza és a rizs sem alkalmas a madáretető megtöltésére. A boltokban kaphatunk kifejezetten erre a célra készített magkeverékeket, azonban sokkal költséghatékonyabb, ha ezt magunknak készítjük el napraforgómagból és kölesből. A saját készítésű magkeverékhez akár egy kis faggyút is rakhatunk. A Szatmár-Beregi Helyi Csoport elnöke arról is beszélt, hogy bár elméletileg a húsalapú etetés is jó megoldás lehet – hiszen a nagy hidegben megfelelő tápanyagforrást biztosít a madaraknak –, a gyakorlatban korántsem praktikus.

Ólálkodó ragadozók

– Azon túl, hogy a madáretetőbe tett húsdarabkák nagyon hamar megromlanak az enyhe időben, a környék macskáit is odavonzzák – emelte ki Somlai Tibor. – Így ha nem szeretnénk látni, ahogy ezek a házi kedvencek leva­dásszák a kertünkbe csalogatott kis madarakat, kerüljük az olyan madáreleségeket, melyek odavonzzák ezeket az állatokat. Azt azonban ne feledjük, hogy a sok madárra önmagukban is felfigyelhetnek a macskák, így érdemes úgy elhelyezni az etetőket, hogy ne vagy legalábbis nagyon nehezen érhessék el azokat, például egy magas faágra.

– Nemcsak a macskákat, hanem a ragadozó madarakat is odacsalhatja az etetők körüli forgalom – fűzte hozzá. – Többek között karvalyokkal találkozhatunk ilyenkor, melyek a könnyű zsákmány reményében bukkannak fel. Ha szeretnénk egy kis védelmet nyújtani a kis madaraknak, akkor olyan etetőt válasszunk, amelynél az eleséget alulról berepülve érhetik el, mert ennél a típusnál a karvaly sokkal kevesebb eséllyel vesződik a nehezebben elérhető prédával. Így a téli hideg alatt a kertünkben is megcsodálhatjuk a természet szépségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában