Nyíregyháza

2021.11.03. 07:00

Vizsgára készülnek a nyíregyházi mentőkutyák

„Van egy olyan vizsgaelem, amin jókat szoktunk mosolyogni.”

VNA

A pallón a gazdi mellett kell végigsétálnia az ebnek

Fotó: Egyesület

Folyamatosan tréningeznek a Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület két- és négylábú tagjai, nem véletlenül: tavasszal szeretnének IRO-vizsgát tenni. Az IRO az International Rescue Dog Organisation, vagyis magyarul a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség rövidítése – az az eb-ember páros pedig, amely megfelel ezen a tudáspróbán, a világ bármelyik pontján bevethető.

– Ez a szervezet a világon mindenkit összefog erről a területről. A szabályzatuk szerint a vizsga három szintből áll: van egy alap, valamint egy A és egy B vizsga, értelemszerűen az utóbbi a legmagasabb fokozat – magyarázta lapunknak Hován Tímea, a nyíregyházi egyesület elnöke. – Ezek a vizsgák a területkeresésre, a romkeresésre és a mant­ra­ilingre fókuszálnak, mi az utóbbira készülünk.

Akadályokat készítettek

A mantrailing során a kutyák az emberek egyéni szagmintáit követik: az izzadság és az elhalt bőrsejtek a széltől függően sokáig megmaradnak a növényeken, a fák levelein, a földön vagy akár az autókon is, az ebek pedig ezek alapján találják meg a keresett személyt.

– Az IRO-vizsgán a kutyákat engedelmes feladatok, leküzdendő akadályok és szimatmunka is várják, melyeket pedig mindhárom területen heti rendszerességgel gyakorlunk – mondta el Hován Tímea. – A felkészülés során kiemelt figyelmet fordítunk a pontosságra, hiszen korántsem mindegy, hogy például milyen akadályokat használunk a tréning során: a szövetség vizsgaszabályzata szigorúan rögzíti azok fajtáját, szélességét és magasságát is. Ezek alapján az egyesületünk tagjai maguknak készítették el ezeket az elemeket, hogy minél nagyobb sikerrel szerepelhessünk, amikor a vizsgákon kell számot adnunk a megszerzett tudásunkról.

– Bár van némi hasonlóság, ezeket az akadályokat nem úgy kell elképzelni, mint egy agility-verseny gyakorlatait – fűzte hozzá.

Például az egyiknél tíz méter távolságból kell „ráküldeni” a kutyát egy asztalra: az ebnek fel kell rá ugrania, majd kéz- vagy hangjelre ültetni, fektetni és állítani kell az állatot.

– Természetesen ezt nem csak egyfajta sorrendben kell produkálni: mindig a versenybíró határozza meg, hogy éppen mi lesz a pontos feladat. Egy másik vizsgaelemnél egy pallóra kell az ebnek önállóan felugrani, majd a gazdája mellett végigsétálni rajta, és a végén megállni.

Fontos részletek

A vizsgán szituációs gyakorlatok is vannak: a leendő nemzetközi mentőkutyának egy romimitáción is keresztül kell mennie, amelyet többek között autógumik és csörgő-zörgő elemek nehezítenek. Ezek mind-mind olyan feladatok, amelyekkel éles helyzetben is találkozhatnak.

– Van egy olyan vizsgaelem, amin jókat szoktunk mosolyogni: fel kell emelni a kutyát, vinni tíz métert, majd átadni valaki másnak, aki szintén tovább viszi tíz métert – mesélte Hován Tímea.

– Ez is nagyon fontos része a felkészülésnek: azért kell gyakorolni, hogy ha egy mentés során megsérül az eb, akkor oda tudjuk adni valaki másnak, illetve át tudjuk emelni azokon az akadályokon, melyeken nem tud keresztülmenni. Ezt a feladatot nagyon élvezik a kutyák, hiszen közel lehetnek a szeretett emberekhez.

A Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület elnöke elá­rulta: arra vágynak, hogy saját maguknak is rendezhessenek egy ilyen rangos vizsgát – ez azonban még a jövő zenéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában