Nyíregyháza

2021.12.05. 07:00

Az idén is lesz jótékonysági vadászat

A bevételt mindenhol a megyei kórházak gyermekosztályainak ajánlják fel.

MML

Az egészségügyi szabályok betartásával rendezték meg tavaly Napkoron is a jótékonysági vadászatot

Fotó: M. Magyar László

Elrepült egy év, s a vadászok már ismét szervezik országos jótékonysági rendezvényüket. Mint ismert, hazánk mind a 19 megyéjében megrendezik az Országos Jótékonysági Vadászatot, s a bevételt minden helyszínen a megyei kórházak gyermekosztályainak ajánlják fel.

Átléphetik az álomhatárt

– Ez a kezdeményezés Fejér megyében született meg, korábban hat alkalommal is felajánlották a bevételt az ottani gyermekosztálynak a vadászok. Ezt a nemes cselekedetet aztán kiterjesztettük az egész országra, s az idén immár harmadik alkalommal van lehetőség arra, hogy a vadászok jótékonykodva hódoljanak hobbijuknak az egész országban. A felajánlott összegekből eddig 108 orvosi eszközt tudtak vásárolni a kórházak, s a felszerelések közel negyvenezer gyermek gyógyítását tették lehetővé – tájékoztatta szerkesztőségünket Fejes László, az OJV Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

– Az elmúlt nyolc évet figyelembe véve eddig 82 millió forinttal segítettük az egészségügyi intézményeket, az idei felajánlásoknak köszönhetően átléphetjük a százmillió forint álomhatárt. Soha nem gondoltam volna, hogy sikerül ilyen nagymértékű adományt felajánlani, büszke vagyok a vadásztársaimra, s a nemzet is büszke lehet rájuk.

– A korábbi évekhez hasonlóan a www.ojv.hu weblapon lehet regisztrálni, de nemcsak a vadászok jelentkezhetnek be itt, hanem azok a civilek is, akik a céljainkkal egyetértenek, s kisebb-nagyobb összeggel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy újabb korszerű gépeket vásárolhassanak a kórházak. Most is igaz a mondás, hogy sok kicsi sokra megy.

Fontosak az adományok

Megyénk vadászai az elmúlt két évben csatlakoztak a nemes akcióhoz, s ez így lesz az idén is.

Az érintett vadásztársaságok képviselői október 9-én a vadászati világkiállítás vásárosnaményi helyszínén írták alá Fejes Lászlóval az együttműködési szerződést. A nonprofit kft. vezetője azon a vásárosnaményi vadásznapon útjára indított egy újabb kezdeményezést: a vadászatra jogosultak, vagyis a vadásztársaságok 50 ezer forinttal járuljanak hozzá a célok megvalósulásához.

Úgy gondolom, a vadásztársaságok számára nem nagy összeg 50 ezer forint, nem jelent a számukra nagy erőfeszítést az előteremtése. Bízom benne, hogy minél többen csatlakoznak ehhez a felhíváshoz

– folytatta az ügyvezető.

– A múlt évi adományok kórházi átadásakor mind a tizenkilenc megyében jelen voltam. A látogatások során szerzett tapasztalatok alapján bátran kijelenthetem, hogy minden adományra óriási szükségük van a kórházak gyermekosztályainak. A vadászok összefogása példamutató, s ugyanakkor egyedülálló kezdeményezés, mert ilyet még nem csinált egy társadalmi réteg sem.

Tenyésztik is a fácánt

– Az ne rémissze meg az élővilágért aggódókat, hogy december 27-én olyan sokan fognak vadászni. A fenntartható vadgazdálkodásnak köszönhetően marad még bőven vad a következő évekre is. Ugyanakkor azt sem szabad elhallgatni, hogy nagyon sok vadásztársaság foglalkozik fácánok tenyésztésével éppen azért, hogy legyen vad a téli vadászatokra is.

– Ha nincs a jótékonysági kezdeményezés, a vadászok akkor is vadásznak apróvadra a téli hónapokban, a különbség most annyi, hogy a vadászat mellett felajánlanak kisebb-nagyobb összeget jótékonysági célokra – tette hozzá Fejes László, akitől azt is megkérdeztük, hol lesz vajon december 27-én.

– Székesfehérvári vagyok, az itteni helyi kezdeményezés vált országos méretűvé. A székesfehérvári vadászat tulajdonképpen az országos esemény központi rendezvényének tekinthető, így természetesen itthon vadászom.

Megyénkben öt helyszínen

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jótékonysági vadászatok koordinátora Szurovcsák András, a Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetségének elnöke.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a korábbi két évhez hasonlóan az idén is öt helyszínen lesz jótékonysági vadászat december 27-én, valamennyi helyszínre lehet még regisztrálni. A vadászatokat a következő vadásztársaságok szervezik: Napkori Erdőgazdák Zrt., az elnök Támba Miklós, a kömörői Petőfi Vadásztársaság, az elnök Jakab Károly, a Kraszna-menti Vadásztársaság, az elnök Borbás Tibor, a demecseri Rétközi Gazdák Vadásztársasága, melynek az elnöke én vagyok.

– A tervek szerint a vadászatok 8 órakor kezdődnek gyülekezővel, eligazítással. Nem tudjuk, milyen lesz akkor az egészségügyi helyzet, az határozza meg ugyanis azt, hogy a vadásztársaságok zárt térben tudnak-e majd reggelivel kedveskedni a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában