Nyíregyháza

2021.12.12. 11:07

Madárkarácsony a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Az E-misszió Egyesület várja mindazokat, akik a karácsonyi készülődést megosztanák a Sóstói-erdő madaraival.

Az E-misszió Egyesület 2011 óta minden évben várja a természet barátait közös akciójára. A madárkarácsony során a résztvevők megismerhetik a téli madáretetés alapvető tudnivalóit, az etető leggyakoribb vendégeivel pedig közvetlen közelről találkozhatnak. Az ünnepi alkalomra marhafaggyúból és különféle magokból készülő, karácsonyi hangulatú formákba öntött madárkalács készül, amely nem csupán a télen gyakran éhező kismadarakat segíti, de a kert dísze is lehet ebben az időszakban.

 

A program része a madárgyűrűzés is, Petrilláné Bartha Enikő ornitológus szakember segítségével közvetlen közelről megismerkedhetünk az etetőre járó madarakkal. Az itt telelő kis énekesmadarak esetében a legjobb karácsonyi ajándék a megfelelő, szakszerűen kínált eleség, de természetesen az etetést már az első téli napokon érdemes elkezdeni, és a tavasz érkezéséig folytatni. A téli madáretetés biztonságot jelent az apró tollas jószágoknak a hideg és táplálékban szegény időszak átvészeléséhez.

 

- Immár évek óta minden télen mázsányi napraforgómagot fogyasztanak el az erdei tornapályán álló etetőnkből az arra járó madarak – főleg széncinegék, kék cinegék, barátcinegék, csuszkák, harkályok, fekete rigók, szajkók, zöldikék, meggyvágók. 

 

A szombati programon ornitológus szakember segítségével a kismadarak egy részét befogjuk, és jelölőgyűrűt helyezünk el a lábukon. Ezáltal hosszú távon nyomon tudjuk kísérni a sorsukat, de alkalom nyílik arra is, hogy az érdeklődők közvetlen közelről megtekinthessék az etető látogatóit 

- mondta dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület programvezetője.

Fotók: egyesület

- A madárkalács-készítéshez alapvető anyagokat az egyesület biztosítja, de hogy finomabb, tartalmasabb, változatosabb és szebb legyen a madárcsemege, aki tud, hozzon magával faggyút, hájat, nyers olajos (napraforgó, dió) és apró szemes (köles, lenmag, mák) magokat, aszalt gyümölcsöket (mazsola), süteményformát, fenyőtobozt, kiszárított fél narancshéjat. A program szabadtéri, de kérjük mindenkitől a járványhelyzetnek megfelelő elővigyázatosságot - tette hozzá a szakember.

 

A közös madárkalács-készítés és madárgyűrűzés helyszíne és ideje: erdei tornapálya, december 18. (szombat), 9.30-12.30. További információk az akcióról a [email protected] címen és Szigetvári Csabánál (20/512-3311), továbbá a  www.facebook.com/sostoierdo oldalon.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában