Nyíregyháza

2021.12.27. 20:00

Miért tiltott vadászati eszköz a hőkamerás céltávcső?

A kereskedelemben kapható, de vadászatkor nem használható.

MML

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Orvvadászat és lopás miatt emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség azzal a nyíregyházi férfival szemben, aki a 2019-ben és 2020-ban tiltott vadászati eszközzel több állatot is kilőtt. A vádirat szerint a férfi egy vadásztársaság tagjaként, engedélyek birtokában rendszeresen vadászott éjszakai lövésre is alkalmas hőkamerás céltávcsővel, hazánkban azonban ez tiltott vadászati eszköznek számít. 

Több – vadászattal nemigen foglalkozó – olvasónkban is felvetődhet, miért tiltott vadászati eszköz a hőkamerás céltávcső. 

 

Nem ad esélyt a vadnak

 

– A magyar jogszabályok szerint tiltott vadászati eszköznek minősülnek az elektronikus képnagyítóból vagy képátalakítóból álló, éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközök, vagyis a paragrafusok nemcsak a hőkamerás céltávcsövet, hanem az egyéb technikai megoldásokat is tiltják a vadászatok során. S hogy miért? 

– Hazánkban nem vált általánossá a használata, hiszen a magyar vadászati etika szerint a vadnak éjszaka szüksége van a pihenésre, a nyugalomra. Etikátlan azért is, mert nem ad esélyt a vadnak. Ez persze nem zárja ki azt, hogy valaki a holdvilág mellett ne várja a szóróra érkező vadat. Azt sem hallgathatjuk el, hogy hadieszköznek is minősül ez a fajta távcső – mondta el érdeklődésünkre Fazekas Gergely, az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szervezetének titkára. – Több éve állandó vita tárgya a hőkamerás céltávcső engedélyezése vagy tiltása, a legtöbb érv jelenleg a tiltása mellett szól. 

 

Jól jönne a dúvadak ellen 

 

– Ugyanakkor érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy a hivatásos vadászok nem kaphatnának-e engedélyt a használatára, hiszen akkor nagyobb eséllyel tudnák felvenni a harcot a rengeteg gazdasági kárt okozó aranysakál és vaddisznó ellen. S ami még érdekes ellentmondás a mindennapi gyakorlatban: hazánkban kereskedelmi forgalomban kapható a hőkamerás céltávcső, azonban nem használható a vadászatok során. Ez a távcső nem tévesztendő össze az éjjellátó keresőtáv­csővel, amellyel lövést nem lehet leadni, de nagy segítséget nyújt a vadállomány – a szarvas, az őz, a nyúl létszámának – felmérésére – tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában