Karácsony

2021.12.24. 14:00

Nagy családban jó ünnepelni

A templomból az otthonba visz az út – így várja az Úr érkezését az Andrássy család.

KO

Fotó:

A Szentírás-olvasók a karácsonyt megelőző időszakban nemcsak egyedül, félrevonulva maguknak olvasnak a Bibliából, hanem a család esti programjaként forgatják a szent könyvet. Így van ez az Andrássy családnál is, ahol az ünnepek alatt négy gyereket fognak össze az esti imák, a zenével kísért énekek. Andrássy Gergely református lelkész 8 éve szolgál Tiszanagyfaluban, négy gyermek édesapja, felesége, Andrássyné Kovács Réka gyógypedagógusként, logopédusként dolgozik. Mint mondták, abban a hivatásban, amit ők vállaltak, nem válnak élesen szét a szorgos hétköznapok és az ünnepek, egy lelkészcsalád élete rendkívül mozgalmas, ám a falusi környezetre jellemző csendben teljes nyugalomban készültek az Úr érkezésére. 
– Az év vége legszebb pillanatai ezek, adventi koszorút fontunk a gyülekezetben, gyakoroltuk a karácsonyi műsort az ifi csoporttal és még sorolhatnám, mi mindennel töltöttük az elmúlt heteket, ám a sok-sok feladat nem jelentett nehézséget egy ilyen szerető, segítőkész közösségben, mint a tiszanagyfalui – jegyezte meg a lelkész, akin látszik a fiatalos lendület, éppen ezért jó ideig ő vezette a rakamazi református imaházat is, mígnem az idén templomot és lelkipásztort kapott a szomszédtelepülés hívő közössége. 

 

Az emberi kapcsolatok a lényeg 

 

Hogy az Andrássy gyerekek érezzék a régi szokások vará­zsát, saját maguk készítették el a zöld fenyő díszeit. – Kiszárítottuk a gyümölcsöket, különböző termésekből állítottuk össze a díszeket, amiket szenteste rakunk fel a fára, ezen kívül az üvegfestést is kipróbáltuk – kapcsolódott be a beszélgetésbe Katinka, s megtudtuk, az idén is kreáltak karácsonyi üdvözlőlapot. – Összesen 65 képeslapot adtunk postára a közeli családtagoknak, s hogy egy picit „közel” érezzék hozzánk magukat, a lapra rátettük a fotónkat is – mutatta meg Réka a családi fényképet, amelynek a hátoldalán lévő idézet arról szólt: mit hozzon az új év. 
Bármit is hozzon, az emberi kapcsolataikra különösen nagy gondot fordítanak ezután is, hiszen mint mondták, nincs nagyobb erő a megtartó közösségnél. A gyülekezetnek igyekeznek lelki támaszt nyújtani az elhúzódó és egyre nyomasztóbb járvány alatt, mert a karácsonyvárás sajnos az idén nem lehet felhőtlenül örömteli és olyan gazdag, mint régen volt. 
– Két éve nincs legátusunk, tudniillik ilyenkor egy teológus hallgató meglátogat bennünket és a családunkkal tölti a karácsonyt. Az ünnepek alatt a lelkészjelölt megismeri a szolgálattal járó feladatokat, és együtt készülünk az ünnepi istentiszteletre is. Nincs két egyforma karácsony, így nincs két egyforma igehirdetés sem. Számomra a karácsonyi csoda megélésének a legkedvesebb része, amikor a szolgálatra készülök, s a Szentlélek vezetésével építem fel az üzenetet. Itthon az ünnepi vacsora egy imával, Jézus születésének történetével indul, ezt általában a gyerekeink közösen mesélik el – avatott be Andrássy Gergely a szenteste történéseibe. S mielőtt tovább beszélgettünk volna a hagyományokról, előkerültek a család hangszerei. Júlia a zongorához ült le, rövid játékát taps jutalmazta, majd az édesapa gitárral kísérte a Dicsőség mennyben az Istennek kezdetű magyar egyházi éneket. A szelíd szólamok meghitt pillanatokat varázsoltak a lakásba, eközben Áron, a legkisebb fiú elszenderedett, mi pedig nagyot nevettünk rajta, ugyanis a testvérei közül ő várt leginkább minket, a vendégeket. A közös éneklés kapcsán belelapoztunk a nemrég megjelent, új Református énekeskönyvbe is. – A 210 énekkel bővült gyűjteménnyel az 1948-as változatot újította meg az egyház – tudtuk meg Andrássy Gergelytől, akinek a zene egészen kis korától jelen volt az életében, édesanyja, Mátyus Gabriella orgonaművész. Ő maga is zenél, sőt egy kis zenekart is vezet. 



Süti, játék, olvasás 

 


Réka azzal folytatta, a családjában máig őrzött karácsonyi hagyományokat Tiszanagyfaluban is ápolják. – Házról házra járunk, karácsonyi dalokat énekelve keressük fel a gyülekezeti tagokat, ismerősöket, talán az idén már elmehetünk újra egymáshoz. Mindig is igyekeztem összefogni a helyieket, és ebben ma már a barátságos gyerekeink is segítségemre vannak. Kismamaként babaklubot vezettem, ahol jó volt érezni, hogy mi, anyukák számíthatunk egymásra, és azóta megalakítottuk a fiatal házaspárok körét, úgy érezzük, szükség van a kistelepüléseken is a személyes szálakra, kötődésekre – mondta a lendületes fiatalasszony. A gyerekektől azt is megtudtuk, a téli szünetben nagyokat játszanak majd barátaikkal kint a tágas udvarukon, majd ha elfáradnak, szívesen olvasgatnak. A karácsonyi menü összeállításában Júlia, Johanna és Katinka segít, együtt sütik ki az illatos mézeskalácsot. Az ajándékozásról pedig annyit árultak el, apróságokkal fogják meglepni egymást, mert javában készül a gyerekszobába az új emeletes ágy. 


 

Borítókép: Andrássy Gergely és Kovács Réka a gyerekeikkel, Katinkával (balról), Áronnal, Johannával és Júliával | Fotó: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában