Felsősima

2021.12.23. 14:00

Senki nem tud elhaladni a nyírségi tanya előtt úgy, hogy meg ne csodálja az ünnepi dekorációt

Egész lelküket beragyogja a fény.

MJ

Aki erre jár, megcsodálja a díszkivilágítást

Fotó: Dodó Ferenc

Sokaknak minden karácsonykor hatalmas fény tölti be a lelkét, és egyre többen szeretnék ezt megmutatni, átélhetővé tenni embertársaik számára is. Érthető módon, mivel a szent ünnep, illetve az advent időszaka nem csupán egyéni, de fokozottan közösségi élményt kínáló időszak. Ilyen élményekre különösen most, a pandémia idején talán minden korábbinál nagyobb szükségünk van. S mivel ehhez a dekorációs ipar is a segítségünkre van, nem csoda, ha már november végén fényárban úsznak a városaink, falvaink. 

A mikulás is itt lakik
Forrás: Dodó Ferenc

Persze akadnak, akikben mindez visszatetszést kelt, nem értik, mire jó a hatalmas fényszennyezés. Holott mi még messze elmaradunk az amerikaiaktól, akik évente megrendezik a The Great Christmas Light Fightot, azaz a nagy karácsonyi fényharcot egymás között. De van egy ettől is megalapozottabb érvünk az előszeretettel díszítgetők oldalán: a Journal of Environmental Psychology című szaklapban már több mint negyedszázada leközölték, hogy akik a házaikat és lakásbelsőiket fényárba borítják, az adventi várakozás örömét intenzívebben képesek átélni, kedvesebbek a szomszédaikhoz és boldogabbak. 

 

Öt-hat éve kezdődött 

 

A napokban az elmondottak miatt is örömmel álltunk meg – és áll meg vagy lassít le szinte minden arra haladó – a Valent-Nyeste tanyán élő Nyeste László és Nyeste Judit háza előtt, Felsősima határában, ahol lenyűgöző fényvarázs fogadott. Bekéredzkedve a házba a pszichológusok megállapításait kétszeresen is igazolva láttuk: igazán kedves, szimpatikus házaspár kínált hellyel. Úgy öt-hat esztendeje kezdték felöltöztetni az otthonukat, és minden évben meglepnek másokat is valamiféle újdonsággal. S hogy hol tartanak ma? A házon, a melléképületen és az istállón immár több ezer led ragyog, kár is lenne számolgatni, még a gazda sem tudná pontosan, mennyi. 

Mi egészen egyszerűen imádjuk a karácsonyt – ide értve a három felnőtt gyermekünket –, ez a szokás nálunk másképpen nem is működhetne.

– De más ünnepeinkhez ugyancsak hasonló bemutatókat kreálunk, sőt nekünk az élet egy csodavilág ezen a tanyán januártól a téli ünnepkörig. Nyáron teljesen felvirágoztatjuk a portát, egy ideje az őszi kompozícióinkat, a halloweenre kitett életnagyságú tökfiguráinkat csodálják ugyanígy, sőt egyenesen várják, követelik az emberek. Aztán jön a Mikulás, és mivel komoly kosztümöt szereztem, minden évben magam is beöltözöm, viszem az ajándékokat a rokon gyerekeknek. Utána ismét itt a karácsony. Már a faházat is úgy építettük meg egy meglévő épület köré, hogy harmonizáljon a lelkivilágunkkal, a nappali például teljesen fából készült – mutattak körbe a csodalatos kandallós, ugyancsak szépen díszített lakásbelsőn. Azt persze mindenki sejtheti, mekkora (hetekig tartó) munka egy ilyen füzérözön felhelyezése, majd leszedése kívül-belül, az utóbbi valamivel már nyilván gyorsabban megy. 

 

Idejekorán felkészülnek 

 

– Először csak ledes mécseseket raktunk ki a gerendára. Mindegyiket egyenként kellett ki-be kapcsolni. Ezt megunva váltottunk a fényfüzérekre. Ami most látható, nagyjából 2-3 éve formálódott ilyenné a szánkóval és a puttonnyal, illetve az idén került a kapu elé a szarvas, amit drótból magam készítettem. Ki sem merném mondani az árat, ha meg kellett volna vennem, így is közel száz ledet fűztem fel rá – számolgattuk Nyeste Lászlóval. S ha már az áraknál tartunk, elmondta: a teljes kollekcióra úgy 500-700 ezer forintot is ráköltöttek. Kínai termékkel soha nem foglalkoznak, náluk a Somogyi-égőkészletnél kezdődik a minőség. – Már augusztusban felütjük a katalógusokat, van egy üzlet Nyíregyházán is, ahol minden igényünket igyekeznek kielégíteni. 

Nyeste László és felesége, Judit
Forrás: Dodó Ferenc

– A Távol-Keletről jött kék-zöld színes divatjára nem vagyunk vevők. Általában a hideg-meleg fényeket kombináljuk, és színeket csak indokolt esetben, például a puttonynál vetettünk be. És persze nincs megállás, jövőre egy rénszarvas van tervbe véve a szán elé, néhány angyal vagy csillag is kellene a házra, és ha látnánk valami szépet, bizonyosan megvesszük majd – tette hozzá. 

– Mekkora villanyszámlájuk lehet! – gondolják sokan, pedig közel sem annyira magas a fogyasztásuk. – Egyébként is odaszánnánk, mert egész évben erre az ünnepre, az advent időszakára várunk, ez a hobbink, annyi örömet ad, hogy ilyenkor emiatt is jó hazajönnünk – csodáltuk a látványt a belső monitoron keresztül is. A házat tudniillik teljesen körbekamerázták, egy tanyán ez nem hiábavaló. Gyakran a rendőrség is tőlük kér felvételt, ha valamilyen arra haladó jármű után kutakodnak. Meg aztán akad olyan gyerek is, aki beül a kapu előtti szánba, és önfeledten rázni kezdi a fényfüzéres gyeplőjét, ilyenkor nem árt figyelmeztetni, hogy amit csinál, balesetveszélyes. Más komolyabb ügyük szerencsére még nem volt, forgalmas helyen élnek, senki nem akart eddig tőlük fényfűzért lopni. 

 

Dallamok és ünnepi filmek 

 

László egyébiránt másodállásban fafaragó, Judit magas tejhozamú szarvasmarhákat tart, és kézműves sajtokat készít. A jószágaikat is olyan becsben tartják – klimatizált istállóban, ahol szól a zene –, mintha Svájcban lennénk. Ünnepi dallamok persze a házban, és egy külső hangszóróból hallhatók. Advent idején hajnal 4 óra és 6.30 között, illetve 16 órától 22 óráig árad a muzsika a Chrismas FM-en: éppen addig, amíg égnek a fények. Ők sem hívei az indokolatlan fényszennyezésnek, egyedül december 25-től szilveszterig ragyog fel a porta éjfélig. Így élnek boldogan, és – gondoljon róluk bárki bármit – legyenek régebbiek vagy újak, a karácsonyi filmeket sem unják meg soha. A szentestét pedig már gyakran együtt tölti a teljes család, olyankor a karácsony maga a megtestesült csoda. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában