Csenger

2021.12.03. 07:00

Vargabetű rendőrként és tűzoltóként

Sok esetben kell keresni eltűnt személyt vízen és szárazföldön egyaránt.

LTL

Varga Péter az önkéntes tűzoltótársaival a csengeri református templom udvarán évek óta ellenszolgáltatás nélkül vágják ki és ápolják a fákat

Fotó: Kákos Dávid

Varga Péter jóval több annál, hogy Csengerben és környékén ő a rend őre és a tűz oltója. Miközben a két, egész embert kívánó elfoglaltságát képes összeegyeztetni, keresi az alkalmat arra, hogy másokon segíthessen. Mindennapjai változatosak, emlékezetes vargabetűket ír le útjai során.

A vízimentők vonzásában

– A rendőri munka alatt sok esetben találkozunk bajtársainkkal. Például mentősökkel vagy a katasztrófavédelem munkatársaival közúti, valamint vízi baleseteknél és különböző katasztrófahelyzeteknél. Egy kicsit beleláttunk a másik tevékenységébe, illetve meggyőződtünk arról, hogy egymás nélkül nehezen boldogulnánk – fejtegette Varga Péter. – Nyolc éve, 2013-ban a városunkban működő Csengeri Szent Flórián Tűzoltó és Vízimentő Egyesület tagfelvételt hirdetett, és egy nagyon jó barátom, Sajó Lacika unszolására elmentünk a szervezet rendezvényére. Annyira megtetszett ez a hivatás, hogy rögtön mesélni kezdtem a barátoknak, kollégáimnak, akik szintén csatlakoztak a csapathoz.

Leginkább a vízimentő szakosztály vonzott, így az első képesítés után vízimentő lettem, majd pár év elteltével egyik képzés követte a másikat: C, C+E kategóriás jogosítvány, hivatásos hajóvezetői engedély, mentőbúvár, alpintechnikai, mélyből és magasból mentő, illetve alap tűzoltási tanfolyamot végeztünk.

– A szervezet egyik alapító tagja, Farkas Miklós vízimentő parancsnok látta a lelkesedésünket. Egyeztetett az egyesület vezetőségével, és úgy döntöttek, hogy a vízimentő szakosztály vezetését átadja a „fiatalságnak”. A következő közgyűlésen az egyesületi tagok nekem szavaztak bizalmat, és 2018 óta én töltöm be ezt a tisztséget. Az egyesület minden tagja önkéntes, semmilyen anyagi juttatást nem kapunk.

Rekeszmászásnál is segítettek

A tűzeseteknél viszonylag ritkán van szükség a segítségükre, mivel a Szamos-parti városban, illetve a vonulási körzet 27 településén az ez irányú tevékenységet a Csengeri Önkormányzati Tűzoltóság főállású szakemberei látják el.

– Sok esetben kell keresnünk eltűnt személyt vízen és szárazföldön egyaránt, és emellett állatmentéseknél is be kell avatkoznunk. Előfordul, amikor fán rekedt, vagy éppen aknába, kútba zuhant állatok mentésénél nyújtunk segítséget. A legtöbbször olyan veszélyek elhárításánál is ott vagyunk, amit elemi csapások okoznak.

A TV2 Nagy vagy! elnevezésű játékos vetélkedőjére készülő csengeri diákoknak is azonnal igent mondtak a Csengeri Szent Flórián Tűzoltó és Vízimentő Egyesület tagjai.

Fotó: Kákos Dávid

– Évek óta meghívnak a környező települések iskolai rendezvényeire, nyári táboraiba. A gyerekeknek ügyességi feladatokat állítunk össze, ezek közül a nagy kedvenc a rekeszmászás. A csengeri Makovecz Imre Általános Iskola intézményvezetője, Kazamér Tibor igazgató azzal a kéréssel fordult a szervezetünkhöz, hogy segítsünk felkészülni a rekeszmászásra, valamint a kötéltechnikát igénylő versenyszámokra, mivel a versenyző diákokat kötéltechnikai eszközökkel szükséges biztosítani.

Varga Péter elmondta, hogy minden olyan jótékonysági kezdeményezésben aktívan részt vesznek, amelyek valamilyen jó célt szolgálnak:

– Legyen az például adománygyűjtés a határon túl élő árvaházi gyerekeknek, vagy akár édességgyűjtés a mikuláscsomagokhoz. A csapatunk tagjaival azonosulunk ezekkel a karitatív tevékenységekkel, szükség van rájuk a mai világban.


Ajándék a rászorulóknak

A napokban a református templom kertjében alpintechnikával vágtak ki fenyőfát – ez is örökzöldnek számít az életükben.

– A viharkárok után évek óta önkéntesen segítjük a hivatásos és az önkormányzati tűzoltók munkáját. Ma már a veszélyes fakivágást, a faápolást vállalkozásban is végezzük, mivel ezekre a feladatokra a káresemény nélküli időszakban is nagyon sok térségben működő cég, önkormányzat és magánszemély felkér bennünket. A tulajdonos beleegyezésével kivágott fát és igény esetén a keletkezett zöldhulladékot a rászoruló családoknak ajándékozzuk minden évben a fűtési szezon kezdetekor. A csengeri református templom udvarán ellenszolgáltatás nélkül vágjuk ki és ápoljuk a fákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában