Nyírcsaholy

2022.01.23. 15:30

Adakoztak és méltó emléket állítottak a helyiek

Új oltárt és ambót szenteltek a 150 éves római katolikus templomban.

Pótor Melinda

Felemelő érzés volt advent utolsó vasárnapján közösen emlékezni és együtt ünnepelni. Különösen úgy, hogy Isten házában új eucharisztikus áldozati asztalt szenteltek meg és a templom méltó ékessége lehet a következő generációk számára is. 


Hiszen az ige hirdetése mellett fontos a folyamatos „építkezés” is, hogy az utókornak megmaradjanak emlékeik. Az itt élők számára fontos templomuk szépsége, ápolniuk, gondozniuk kell azokat, közösen alkotni Isten dicsőségére. Új plébános érkezett 2019-ben Hajdu István atya személyében, ő mondta: – „Amikor első alkalommal jártam itt, a templom hátsó padjában ülve figyeltem fel az oltárra. Ott és akkor fogalmazódott meg bennem, milyen jó lenne majd megújítani, hogy az idén 150 éve épült templomunk ékessége lehessen.” 
Ez az isteni gondolat valósággá vált, hiszen a jubileumi esztendőben Palánki Ferenc megyéspüspök szentelte fel az új oltárt és ambót. Biztató szavai visszacsengenek a templom híveinek szívében, hogy „mindannyiunknak Isten felé kell haladni, mert hivatásunkban megsegít minket”. 
 


A legszebb mozzanat 

 


A templom 150 éve érzi a magyarok egyik nagy királyának, Szent Lászlónak oltalmát, az új oltárba áthelyezték a régi oltárból Szent Kelemen vértanú és Becket Szent Tamás vértanú püspök ereklyéit. A szent ereklyék tisztelete az ember számára lelkét tekintve üdvös. E tárgyak és földi maradványok figyelmeztetnek bennünket egyrészt földi életünk végességére, örök üdvünk szem előtt tartására, példaként állít elénk köztünk élt férfiakat és nőket, kik Isten nagyobb dicsőségére szentelték életüket, s kikről biztos tudjuk, hogy az élő Istennek kedves személyek. 
Az ünnep egyik legszebb mozzanata a szent olajjal, a krizmával megkent oltár, majd öt kis edénykében a tömjénégetés, arra utalva, hogy a közösség imádsága, mint a tömjénfüst szálljon Isten elé, és amint ezt a templomot betölti a tömjén illata, ugyanúgy járja át az egyházat Krisztus evangéliumának szelleme. 
 


Összefogtak templomukért

 

 
„Köszönet a település egyházközségének, akik jó szívvel adakoztak, mert számukra is fontos volt, hogy adományaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy méltó emléket állítsanak, az elkövetkezendő évtizedekre, századokra. Köszönet Juhász Csaba asztalosmesternek, hogy elképzelésünket ilyen gyönyörűen kivitelezte, köszönöm a festőnek, Szilágyi Lászlónak, hogy a színei által beillenek a templom architektúrájába” – mondta Nyírcsaholy plébániai kormányzója, Hajdu István. 


Az ünnep megmutatta, hogy ebben a nehéz időszakban is van összefogás, fontos az emberek számára hitük megélése és ünneplése, hogy az mindig méltó legyen Isten dicsőségére, ahogyan az oltárszentelési imádság mondja: „E szent oltár a mi dicséretünk és hálaadásunk központja legyen, míg örök templomodba ujjongó lélekkel el nem juthatunk, hol szüntelen dicsőítő áldozatot mutatunk be neked Krisztussal, mert Ő a mi Főpapunk és élő Oltárunk. Aki veled él és uralkodik mindörökkön örökké.” 

 

Borítókép: Az oltárt Palánki Ferenc püspök szentelte fel | Fotó: A Szerző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában