Mobilfüggőség

2022.01.06. 12:28

„Faljuk” a mobiltelefont

Újévi ígéret: kevesebb net, kevesebb mobiltelefon?

KO

Forrás: illusztráció / shutterstock

– Az új év új lapot jelent sok ember életében, mindenki más-más dolgon szeretne változtatni. Egyesek az életmódjukon, mások a párkapcsolatukon, pénzügyeiken, s sorolhatnánk tovább azokat a fogadalmakat, amelyek mögött az emberek mélyebb vágyai is meghúzódhatnak – vezette fel gondolatait az újévi fogadalmakkal kapcsolatban Tullner Gabriella szakpszichológus, akitől afelől érdeklődtünk, vajon hányan fogják magukat digitális fogyókúrára, így az év elején. 


– A digitális világ térhódítása egyre jelentősebb, sajnos sok esetben háttérbe szorítva a személyes kapcsolatokat, s ez érezhető a ma emberén. Ott éljük az életünket: beszélgetünk, vásárolunk, tanulunk, játszunk, dolgozunk. Nem csoda tehát, ha a képernyő előtt töltött idő jelentősen megnövekedett az életünkben. Sokszor a „felhasználó” az okostelefonján szembesül azzal, hogy mennyi időt is töltött valójában a kütyüvel. 


Időpazarló applikációk 


– Felmérések szerint a legtöbben folyamatosan kézközelben tartják a telefont, ezzel biztosítva az állandó elérhetőség illúzióját, sőt egyeseknél szorongást okoz, ha a telefon otthon marad vagy megszakad az internet. A jelenség az úgynevezett nomofóbia. Kóros félelem attól, hogy nem vagy elérhető mobiltelefonon. Sajnos nem vesszük észre a sóvárgást, a feszültséget, ami ezzel jár. Ne vigyük mindenhová a kütyüket, például evésnél ne legyen nálunk a telefon, próbáljunk beiktatni tudatosan képernyőmentes időszakokat a napunkba. Töröljük le a mobilról az időpazarló, értelmetlen applikációkat. Szétforgácsolja az embert a mérhetetlen mennyiségű információ, amit az okoseszközökön át szerzünk nap mint nap. Elfáraszt. Kutatások igazolják, hogy a napi fáradtságunk nagy részét a digitális térből érkező tömérdek információ okozza. Ha ezt a szokást félre tudnánk tenni, rengeteg kontrollálatlan és haszontalan információtól szabadulnánk meg, s tehermentesíthetnénk az agyunkat. 
 

SZUBJEKTÍV


Érdekes, hogy az újévi fogadalmak általában a lemondásról, az emberek káros szokásainak feladásáról szólnak. Nem csoda, hogy az ígéretek 80 százaléka kudarcba fullad. Mennyivel motiválóbb és boldogabb érzés megfogadni valami olyat, amit kedvvel teljesítünk. Így hát én azt ígértem magamnak és a tízéves lányomnak az év első napján, hogy minden héten elolvassuk legalább egy magyar költő versét, olyan költeményt, ami nincs benne a tankönyvében. Varrni tanulunk, elővesszük a mami különleges, saját receptjeit, és azokból sütünk-főzünk. Ha pedig jön a jó idő, hazamegyünk vidékre kertészkedni. Ez kell a gyereknek, és ez tesz jót nekem is! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában