Lékhorgászat

2022.01.22. 07:58

Hangulatos, de veszélyes is lehet

A befagyott tavakon vágott léket jól látható módon meg kell jelölni!

KM

Vannak olyan horgászok, akiket a kemény hideg sem rettent vissza: léket vágnak a jégbe, s várják a halak kapását. 
Az elmúlt napok fagypont alatti hőmérséklete kedvezett a jég vastagodásának, azonban számos olyan szabály van, amiket be kell tartani a balesetek, tragédiák elkerülése érdekében. A legfontosabb szabály, hogy az állóvizek jegén csak akkor szabad tartózkodni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog. Éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok esetén tilos a tavak és kikötők jegén tartózkodni. Folyók jegén minden esetben tilos és életveszélyes tartózkodni. 
 


Lehet nád vagy gyékény 

 


A szakemberek szerint kellő szilárdságú az a jég, ami legalább 8 cm vastag. Sportolásra, tömeges jégen tartózkodásra akkor biztonságos a jég, ha vastagsága legalább 12 cm. A jégen vágott lékeket kötelező minden esetben jól látható módon úgy megjelölni, hogy az legalább 50 méter távolságból már észlelhető legyen. Ha a lék nagyobb méretű, esetleg egy négyzetméternél nagyobb, akkor 1 méteres magasságban 10 cm széles piros-fehér csíkozású szalaggal körbe kell keríteni, de nádat vagy gyékényt is használhatunk a figyelmeztetés jeleként. Jégre lépés előtt ajánlott megvizsgálni a jég minőségét. A legbiztonságosabb az átlátszó, egynemű állapotú jég. Ha a jégen tartózkodva ropogást, recsegést hallunk, azonnal feküdjünk a jégre, hogy minél nagyobb testfelületünk érintkezzen azzal, majd igyekezzünk hason csúszva elérni a legközelebbi biztos pontot. 

 

Borítókép: Kapásra várva a lék mellett | Fotó: MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában