Na ne!

2022.01.11. 07:56

Januári csoda: Hihetetlen, mit talált kiskertjében a szabolcsi háziasszony

Télen minden hobbikertész a tervezéssel tölti az idejét, hiszen alig akad tennivaló odakint. Nem csoda, hogy mindenki felkapta a fejét, amikor a háziasszony megmutatta, mit szüretelt most a kiskertjében.

Alszanak ilyenkor a konyhakertek, már mindenki a következő szezont tervezi, de Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony még most is szüretelt, A frissen szedett kelbimbó januárban ritka vendég a konyhaasztalokon, de Vali gyorsan leszögezte: ő ilyenkor szokott szüretelni. 

 

Bizony, bár kevesen tudják, hogy a kelbimbó januárban a legfinomabb, hiszen ilyenkor már szép nagyok a rügyek, és mostanra már tökéletesen beérett a termés. Amikor Valika megosztotta a bőséges termésről készült fényképet Facebookon, sokan kérdezték, mi a titka, hogy még most is termett ebből a finom és egészséges zöldségből a kertjében. A szabolcsi csodaháziasszony elárulta, hogy nincs különösebb titok: a kelbimbót ilyenkor kell szedni, és kész. Nem kell különösebben bemutatni senkinek ezt az egészséges, különleges zöldséget, bár amilyen jót tesz a szervezetnek, annyira megosztó, hiszen egyedi ízét, illatát nem mindenki szereti. 

Alaposan meglepte a követőit ezzel a fotóval a szabolcsi háziasszony. 
Forrás: Boros Valéria

 

Bár tény, hogy ebben az is szerepet játszhat, hogy kevesen tudják jól elkészíteni, hiszen ahhoz, hogy ne legyen fanyar, kesernyés íze, nagyon precíznek kell lenni a konyhában. Megéri azonban kitanulni a fortélyait, hiszen a kelbimbó tele van C-vitaminnal, K-vitaminnal, rostokkal és nyomelemekkel. Az ízét az is befolyásolja, hogy mikor szüretelik: a legtöbben legkésőbb októberben már leszedik, pedig ez a zöldség akkor lesz igazán zamatos, ha elég ideig éri a hideg. Ezért érdemes türelmesnek lenni, és kivárni a szürettel a januárt. A kelbimbó ugyanis kifejezetten a hideg időszakban érzi jól magát, a legtöbb fajta esetében a rügyek október végén kezdenek beérni, és egészen február közepéig szedhetjük a vitamindús bimbókat. 

 

A titok tehát a türelem: tavasszal, április végén lehet helybe vetni a kelbimbót, és termésre legkorábban októberben számíthatunk. Megéri azonban a várakozás, hiszen nincs is jobb érzés, mint télen friss, egészséges zöldséget szedni a saját kertünkből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában