Fogyókúra

2022.01.07. 07:00

Milyen a diétázók tányérja? Okos

Az életmódváltást rögzítsük a táplálkozási, mozgás- és alvásnaplóban.

KO

Ismertessük meg a gyerekeket a tápanyagokkal, azok hatásaival, tanítsuk meg őket főzni!

Fotó: Shutterstock

Új év, új kezdet – sokan szeretnének egészségesebben élni. Az újévi fogadalmak képzeletbeli dobogóján első helyezett a fogyókúra. A kérdés minden évben ugyanaz, meddig bírják, komolyan veszik-e az életmódváltást a fogadkozók, vagy a hirtelen fellángolás után hamarjában elillan az „ígéret”, s csak a füstje marad… 


Kitartás, türelem 


Úgy tartják, hogy akik egy hónap alatt nem szabadulnak meg az ünnepek alatt felszedett kilóktól, sajnos jó ideig magukon cipelhetik a pluszsúlyt. Jó tudni, hogy a fogyás és az egészséges testsúly megtartása 70 százalékban az étkezésen múlik, a maradék 30 százalék a testedzésen áll, amely kulcsfontosságú a szív- és érrendszer, az immunrendszer egészségének a megőrzésében. S hogy az egészséges életmód képlete ne legyen ilyen egyszerű, van még egy nagyon fontos tényező, ami bármilyen hihetetlen, de a karcsúsodást segítheti: az alvás. A súlyfelesleg és az alváshiány közti kapcsolatra Sorosinszki Katalin dietetikus hívta fel a figyelmünket, aki elmondta, ha nem alszunk eleget, akkor a zsíros, cukros és kalóriadús ételeket kívánja a szervezetünk másnap, így próbálja kompenzálni a kialvatlanság miatti energiahiányt. A dietetikus a fogyókúra szót elvetné, hiszen az elnevezésben benne rejlik az idényszerűség, ahelyett az étkezési szokások megváltoztatását hangsúlyozná. Megkérdeztük tőle, szerinte mennyire étkeznek tudatosan a diétázók, s lám nem tévedtünk, mert a legtöbben csak levadásznak a netről valamilyen, általában tápanyagmegvonáson nyugvó divatdiétát, ami egykettőre kudarcba is fullad. 


– Pedig fogyókúrázni nem is olyan nehéz – mondta a szakember, persze neki a kisujjában van a táplálkozás tudománya. Megfogalmazta a súlyvesztési folyamat lényegét, miszerint kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit felhasznál a szervezet. A dietetikusok által összeállított étrendtervezés ezen az alapelven nyugszik, napi 500 kalóriával kevesebb energiabevitelt javasolnak a fogyókúrázóknak. Egyénfüggő, hogy ezzel mennyi súlyvesztés érhető el, de a heti fél kilogrammnyi – nagy súlyfeleslegnél egykilónyi – fogyás bárkinél realizálható. Fontos megjegyezni, hogy nemcsak testzsírt, hanem izomzatot is veszítünk ennek során, az izomzat megtartásáért mozgással tehetünk – fűzte hozzá. 


Sorosinszki Katalin mindenkinek a figyelmébe ajánlotta a legújabb, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által elkészített táplálkozási ajánlást, az úgynevezett Okostányért, az útmutató megtalálható az interneten. Felnőtteknek és külön a gyerekeknek is megfogalmazza, milyen tápanyagból mennyi kerüljön a tányérra. 
 

Arányok, konyhatechnológiák 


A dietetikus szerint ugyanez a kulcsa a sikeres diétának is, hiszen napi négyszeri kis adagban történő étkezéssel, a tápanyagok helyes megválasztásával könnyen elérhető a kitűzött cél. 


– Tápanyagcsoportokra bontva: szénhidrátokból 50 százalék, zsírokból 30, fehérjékből 20 százalék az ajánlott arány. Fontos, hogy az elfogyasztott szénhidrátok nagyobb részét a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák képezzék. Sokan ismerik a szénhidrátok glikémiás indexét, a számérték egy 0-tól 100-ig terjedő skálán sorolja be a szénhidrátokat, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ennek megfelelően az alacsony indexű, lassan felszívódó szénhidrátokat kell előnyben részesítenie a diétázónak. Fontos, hogy reggelire ne egyen gyorsan felszívódó szénhidrátokat, napközben kerülje a cukros italokat, ez az étkezési reform egyik lényege. A kevésbé zsíros, párolással készült húsok mellé kerülhet egy kevés köret, de a tányéron a domináns mennyiséget a zöldségek, saláták tegyék ki. Üljünk le az asztalhoz, és lassan rágjunk meg minden falatot, a kapkodva elfogyasztott ebéd, a „stresszevés” is elhízáshoz vezet. Lefekvés előtt 2 órával pedig már nem tanácsos enni. 


– Mi, dietetikusok elmondjuk azt is, hogy az egyes tápanyagok teljes mellőzése egészségkárosító lehet, napi 160 gramm szénhidrátra szüksége van az agynak, míg a túlzott fehérjebevitel a vese működését rombolja – jegyezte meg Sorosinszki Katalin. 


A tudatos vásárló nem halmoz fel élelmiszert, az kerüljön fel a bevásárlólistára, ami el is fogy. 


Végezetül a nyíregyházi dietetikus kitért arra is, hogy az elhízás sajnos, civilizációs ártalom, manapság már a gyerekeket is a helyes életmódra kell terelni, a gyerekkori elhízásnak pedig nagy ára van. Beszéljünk erről a gyerekekkel is, illetve ismertessük meg velük a tápaszanyokat és azok hatásait, tanítsuk meg őket főzni, hogy az étkezés valódi öröm legyen a családban.

 

Címkék#fogyókúra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában