Helyi életstílus

2022.01.10. 17:30

"Mivel nagyon kedves, hisznek neki, és átadják a kis gazdikeresőt, miközben nem is sejtik a valóságot"

A cicák a szekrény tetején rettegnek a kutyáktól, a lakásban elviselhetetlen a bűz, az állatok a saját ürülékükben élnek a nyíregyházi néninél.

VNA

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Megrázó esetről írt a napokban közösségi oldalán az Állatbarát Alapítvány: egy nyíregyházi idős néni a fiával rendszeresen jelentkezik a gazdikereső cicákért, azonban azt nem árulja el, hogy már jelenleg is 26 macskával és 9 kutyával él összezsúfolva a lakásában. Az összes állat bent él velük az épületben, egymás hegyén-hátán, rossz körülmények között. A történet az egész országot bejárta. 

 

– A néniről a közelmúltban hallottunk először, az önkénteseink hívták fel rá a figyelmünket – mondta el lapunknak az esetről Novák-Hajtó Éva, az alapítvány vezetője. – Akárcsak a legtöbb menhely, mi is szinte folyamatosan telt házzal működünk. Amikor érkezik hozzánk egy jelzés, hogy valaki gazdátlan kutyát vagy macskát talált, meg szoktuk kérni a bejelentőt, hogy ha van rá lehetősége, akkor próbáljon meg gazdát keresni az állatnak. A legtöbb esetben már másnap kapunk egy üzenetet, hogy az interneten keresztül már találtak is otthont az ebnek vagy cicának, ilyenkor pedig az örömbe egy kis ürüm is vegyül, hiszen nem lehetünk benne biztosak, hogy a befogadó felelős döntést hozott-e, és képes-e az állatnak megfelelő körülményeket biztosítani. A szóban forgó eset jó példa arra, hogy sajnos nem mindegy, kinél köt ki egy kóbor állat.

 

Minden napra egy cica 

 

Az alapítvány önkéntesei már jártak is a néninél, és ott saját szemükkel győződhettek meg a döbbenetes körülményekről. A helyszínen azt tapasztalták, hogy a cicák a szekrény tetején rettegnek a kutyáktól, a lakásban elviselhetetlen a bűz, az állatok a saját ürülékükben élnek. 

– A hölgy úgy gyűjtögeti az állatokat, hogy rendszeresen jelentkezik a magánszemélyek gazdikereső hirdetéseire, és azt állítja, hogy csak két-három házi kedvence van – tette hozzá Novák-Hajtó Éva. 

 

– Mivel nagyon kedves, a hirdetők általában hisznek neki, és átadják a kis gazdikeresőt, miközben nem is sejtik a valóságot. Akár napi szinten jelentkezik a felhívásokra. Sokaknak gyanús lett, és olyan is előfordult, hogy valaki azután szerzett tudomást a valódi körülményekről, miután átadta a néninek az állatot, s ekkor visszakérte, és szó nélkül vissza is kapta. Hozzánk is került már olyan macska, melyet a hölgy korábban befogadott. Megdöbbentő volt a cica állapota, szinte teljesen beborította a kosz. 

 

És mit tehetünk, ha egy hasonló helyzetet fedezünk fel a környezetünkben? Az Állatbarát Alapítvány szerint a legjobb, ha ilyenkor minden olyan hatóságnak jelzünk, amely tehet valamit az ügy érdekében: ez lehet a kormányhivatal, a jegyző, sőt ilyen extrém esetekben, amikor nagyon rossz higiénés körülmények között tartanak állatokat, a Nébihnek is. 

 

Novák-Hajtó Éva kiemelte, hogy az alapítvány nem hatóság, nem tudnak eljárni az ügyben, és ők is csak annyit tehetnek, hogy jeleznek az illetékeseknek – mint ahogyan azt most is megtették. 

 

Azért, hogy minél kevesebb állat kerüljön rossz körülmények közé, mi is tehetünk. Nagyon fontos például, hogy a macskák ivartalanítva cseréljenek gazdát, mert így megelőzhetjük az újabb, nem kívánt szaporulatot. Az állatbarátok azt is tanácsolják, hogy ha egy talált állatnak szeretnénk gazdát keresni, legyünk egy kicsit óvatosak, és járjunk utána, hogy ki jelentkezett a kis kedvencért. 

 

– Amikor valaki szeretne a szervezetünktől örökbe fogadni egy állatot, igyekszünk mindig meggyőződni arról, hogy a jelentkező biztosan jó körülmények között tartja majd – hangsúlyozta az alapítvány vezetője. – Éppen ezért a gazdijelöltekkel kitöltetünk egy kérdőívet, többször is találkozunk velük, és fotókat is kérünk a tervezett tartási körülményekről. Ezzel szeretnénk azt elkerülni, hogy a gazdátlan állat olyan helyre érkezzen, ahol mondjuk láncon tartanák, vagy nincs kerítés, és idővel vagy visszakerülne a gondozásunkba, vagy elpusztulna. Ugyanezt ajánljuk azoknak is, akik egy talált kisállatnak keresnek otthont. Bármennyire is szeretnék minél hamarabb megoldani a helyzetet, ne az legyen a céljuk, hogy az első jelentkezőnek kérdés nélkül odaadják a macskát vagy a kutyát. Ebben mi is nagyon szívesen segítünk, kérjenek tőlünk tanácsot bizalommal!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában