Menedék a fáknak

2022.01.10. 14:00

Panzióban pihennek a fenyőfák

A növények gondozásáért szívesen fogadnak adományt a faültetési programhoz.

JG

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A legtöbb zseniális ötlet végletesen egyszerű. Miért kellene a dézsás karácsonyfának is előbb-utóbb elpusztulnia, amikor saját éltető közegében is megvárhatja a következő ünnepet? Ez a felismerés keltette életre a Karácsonyfa panziót Nyíregyházán, aminek már saját közösségi oldala is van. 

Menedék 

 

– Az egyik tagunk ajánlotta fel az egyébként fenyőfákkal körbevett telkét, hogy nála pihenőre mehetnének a földlabdás fenyőfák – mondja Fekete Éva, a Labor Café projektmenedzsere. 

– Sokan vannak, akik egy pár napos ünnepért nem akarnak halálra ítélni egy fát, ezért nem vesznek vágott fenyőt. Néhányan ugyanebből az okból nem vásárolnak földlabdásat sem, mert az ünnepek elmúltával nem tudják hová kiültetni, ez is a fenyő lassú elmúlásához vezet. A Karácsonyfa panzióban ez az utóbbi félelem megszűnhet, ráadásul elég egyszer megvenni a fát, hiszen a panzióban megőrzést és gondozást vállalnak, és aki beadja, következő karácsonykor újból hazaviheti a növényt. 

Fekete Éva hozzáteszi, alig tették közzé a legnagyobb közösségi portálon a felhívást, szinte azonnal csörögni kezdett a telefon. 

– Kedden hirdettük meg ezt a lehetőséget. Nagyon sokan érdeklődtek, és szerdán már be is érkezett az első fa a Labor Caféba. 

A picike dézsás fenyőt Bem Rita és ötéves kislánya, Juhász Janka vitte el a közösségi kávézóba. 

– Két éve még műfenyő mellett ünnepeltünk, most vásároltunk földlabdásat – tudtuk meg Bem Ritától. – Nagyon meghitté vált tőle az ünnepünk. Az asztalra tettük, ami azért is volt indokolt, mert három nagyon érdeklődő macskánk és egy kutyánk van. 

– A három cica Pajti, Kópé és Minike, a törpe spánielünket pedig Kiflinek hívjuk – veszi át a szót egy pici kezdeti tartózkodás után Janka, majd anyjával együtt elkezdik számba venni az ajándékokat. 

Ahogy Rita fogalmaz, az angyalok nagyon kedvesek voltak a lányához, hiszen került a fa alá macikás könyv, kutyus a Mancs őrjáratból, Dínó mentő, állatos fürdőjáték. 

– Kaptam egy ultraszuper rajzkészletet is – folytatja Janka –, amivel bőrt és hajat is lehet színezni. Imádok rajzolni. 

– Meg sütni is – teszi hozzá Rita. 

– Két kiló mézeskalácsot és hat rúd bejglit csináltunk és osztottunk szét a mostani ünnepen. 

Bem Rita még elárulja, nagymamájának egy unokatestvéri ágán rokoni szálak fűzik a legendás tábornokhoz. 

– Történelem szakra jártam. Vizsgán nemegyszer megkérdezték, van-e rokonság Bem apóval. Volt, hogy amikor igent mondtam, megajánlották a négyest – mondja nevetve Rita, majd búcsúznak, sietnek haza, még sok feladat vár rájuk. 

Lesz hova kiültetni 

 

– A panziós gondozásért adományt elfogadunk, amiből a fenyők gondozásán kívül támogatjuk a Zöld Akciócsoport faültetési programját is – mondja Pivarnyik Simai Hajnalka, a Labor Café önkéntese. – Ebben az évben mi is veszünk majd földlabdás fenyőt a párommal, mert már lesz hová kiültetnünk a panzióban. 

 

Borítókép: Pivarnyik Simai Hajnalka, Juhász Janka és Bem Rita a Karácsonyfa panzió első lakójával | Fotó: Jernei Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában