Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.02.21. 14:00

A kétes forrásból beszerzett szerek komoly veszélyt jelenthetnek állatainkra

Ami legális, biztonságos.

VNA

Mindig megbízható eladótól szerezzük be kedvencünk gyógyszereit!

Fotó: illusztráció: pixabay

Hazánkban nem engedélyezett állatgyógyászati termékeket kínált a közelmúltban a gazdiknak egy árus, akinél a Né­bih ellenőrei próbavásárlást tartottak.

 

Kiderült, hogy engedélye sem volt a készítmények forgalmazásához, sőt az ehhez szükséges végzettsége sem volt meg. A Pest megyében élő árus online hirdette a termékeit, melyeknek nem volt magyar nyelvű címkéjük és használati utasításuk, sőt az eredetüket sem tudta hitelt érdemlően bizonyítani. Az ellenőrök az állatgyógyszereket azonnal kivonták a forgalomból, és hatósági felügyelet mellett valamennyit megsemmisítették. Arról, hogy minderre miért volt szükség, és milyen veszélyekkel járnak kedvencünk egészségére nézve a kétes forrásból származó szerek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereit kérdeztük. 

 

Nem mindegy, kitől vesszük 

 

A Nébih Kockázatkezelési Igazgatóság Szakmai Információs Osztályától megtudtuk: állatgyógyászati termékeket nem árulhat akárki, a kiskereskedelmi forgalmazásukhoz az engedélyt a területileg illetékes jegyző adja ki, méghozzá a járási hivatal szakhatósági állásfoglalása alapján. A készítményeken belül megkülönböztetünk vényköteles, forgalmazási engedélyhez kötött, valamint szabadon forgalmazhatókat – az első két kategóriába tartozó termékeket kizárólag a működési engedélyben megnevezett állatorvos vagy gyógyszerész, illetve állandó jelenlétük mellett dolgozó gyógyszertári asszisztens adhatja át a gazdiknak. 

 

Joggal merülhet fel a kérdés, árusítható-e legálisan az interneten keresztül kedvenceink gyógyítására, egészségének megőrzésére szánt készítmény. Nos, az attól függ: az idén január végétől a nem vényköteleseket online is megvehetjük, azonban csak olyan értékesítők kínálhatják, akik regisztrálták magukat a Nébih rendszerében, és csak akkor, ha személyesen látogatható üzletük is van. Ha rábukkanunk egy olyan online boltra, amely ilyen termékeket kínál, nagyon gyorsan leellenőrizhetjük, hogy biztonságos-e tőlük vásárolni: az érintett webáruháznak fel kell tüntetnie oldalain egy egységes logót, amely egy kattintás után a Nébihnél hivatalosan regisztrált távértékesítők listájára irányítja a vásárlót. 

 

Könnyen ellenőrizhető 

 

A legálisan forgalmazott állatgyógyászati készítmények, gyógyhatású termékek, ápolószerek és segédanyagok az atiportal.nebih.gov.hu weboldalon megtalálhatóak. Így ha a családi kutyus, cica, kis rágcsáló, hüllő vagy díszmadár számára kétes eredetű szereket kínálnak valahol, néhány kattintással leellenőrizhetjük, hogy az adott termék egyáltalán engedélyezett-e hazánkban, de érdeklődhetünk a Nébih állatgyógyászati termékekkel foglalkozó részlegénél is [email protected] címen. 

 

A legtöbb, hazánkban forgalmazott készítménynek magyar nyelvű a csomagolóanyaga, de a néhány kivételnél meg kell találnunk csomagoláson belül a magyar használati utasítást, valamint mindegyiken fel kell tüntetni a forgalombahozatali engedély számát – ha nem ezt tapasztaljuk, gyanakodhatunk. 

 

Súlyos következmények 

 

Érdemes figyelnünk arra, hogy ezeket a termékeket csak megbízható forrásból szerezzük be – ellenkező esetben ugyanis lemondunk arról a biztonságról, amit a hatósági felügyelet jelent. Ha valami baj történik, és nincsenek pontos információk az adott termékről, a hatóság sem tud annyit segíteni, mint amennyit egy engedélyezett és mellékhatásairól ismert készítmény esetében. Sőt: nem csak egy komoly betegségre felírt, vényköteles állatgyógyszernek lehetnek nem kívánt, kedvencünkre veszélyes hatásai, ha illegálisan szereztük be – elég egy olyan egyszerű árucikkre gondolnunk, mint egy bolhanyakörv. 

 

Például előfordulhat, hogy a cicánk egy eredetileg kutyáknak szánt, piretroidtartalmú készítményt kap így, amely macskáknak egyáltalán nem adható. Ha mégis érintkeznek a szerrel, az eredmény nyálzás, hányás, izgatottság, remegés, görcsök, depresszió, súlyosabb esetben pedig kóma és halál. Megér egy kis elővigyázatosságot, hogy mindezt elkerüljük.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában