Ibrány

2022.02.26. 07:00

A visszatérő hazai vadászokra mindig számíthat az ibrányi társaság

A fácán után jön az őzbak.

MML

A rendezvény résztvevői a terítéknél adták meg a végtisztességet a madaraknak

Fotó: vadásztársaság

A késő őszi és téli hónapokban gyakran dörrentek a lőfegyverek a települések határaiban, hiszen az apróvad vadászata várta a vadásztársaságok tagjait az olykor hóval borított mezőkön, réteken, csalitosokban. 


A legtöbb vadásztársaság január végén befejezte a fácánok elejtését, s már az áprilisra készülődnek a tagok, hiszen a szeszélyesnek tartott hónap közepén kezdődik az őzbak vadászati szezonja. 


Január 30-án az ibrányi határban is utoljára csattantak el a puskák, az ibrányi székhelyű Nimród 96 Vadásztársaság akkor rendezte meg tagjainak és a meghívott vendégeknek a mögöttünk hagyott szezon utolsó fácánvadászatát. 

 

Fontos az élőhely fejlesztése 

 

– Közel 12 ezer hektár területen foglalkozunk vadgazdálkodással. A 2017-es új vadászati törvény bevezetésekor a duplájára nőtt a területünk, az Ibrány melletti földjeink határai elnyúlnak Nagyhalászig, Kótajig, Bujig, Paszabig. 


– A fácán és a nyúl mellett jelentős az őzállományunk, aminek a vadászata a társaságunk gazdasági életében meghatározó tényező – tájékoztatta szerkesztőségünket a civil szervezet életéről és munkájáról dr. Szegedi Tibor, a vadásztársaság három éve megválasztott elnöke. 

 

– Korábban – még az 1990-es években – az apróvad nagyobb számban volt jelen a térségünkben, de többek között a nagytáblás mezőgazdasági gazdálkodás nem kedvezett az állatok szaporodásának. Ezért az egyik fő feladatunk ebben a húsz évre szóló ciklusban az élőhely fejlesztése, valamint foglalkozunk fácánok nevelésével is. Erdőkkel nemigen rendelkezünk, a vadászterületünk 15-20 százalékát borítják mindössze facsoportok. 
Az elmúlt két évben a Nimród 96 Vadásztársaság is megérezte a koronavírus-járvány hatását, hiszen nem számíthattak a külföldi vendégvadászokra, ennek ellenére sikerült teljesíteniük a szakhatóság által jóváhagyott őzbakelejtési terveket. 


– Szerencsére vannak visszatérő belföldi vendégvadászaink, akikre akkor is számíthattunk, amikor a külföldiek nem tudtak jönni, így a tervezett őzbakelejtési számokat időben tudtuk teljesíteni – folytatta dr. Szegedi Tibor. 

 

Vendéglátás a vadászházban 

 

– A következő nagy feladatot az őzbak vadásztatása jelenti, egyeztetnünk kell majd a vendégvadászokkal, hogy mik is az igényeik, mert a hivatásos vadászaink annak tükrében nézegetik az állományt. 

 

– A vendégek elszállásolását is meg tudjuk oldani, a pályázati forrásból felújított nagyon szép vadászházunkban kétágyas szobákban látjuk vendégül a hozzánk érkező sportvadászokat – tette hozzá befejezésül a vadásztársaság elnöke.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában