Fehérgyarmat

2022.02.25. 07:00

„Anya, fess egy kicsit!”

Gyermekei gyakran kérik Évát, hogy ragadjon ecsetet, mert tudják, hogy feltölti az alkotás.

CsA

Az Árkosi család otthonának falait az édesanya, Éva képei díszítik

Fotó: Dodó Ferenc

Néhány napja mutattuk be lapunk hasábjain a fehérgyarmati Árkosi Lajosné Évát, aki férjével három évtizeddel ezelőtt úgy döntött, két sajátjuk mellett olyan gyermekekről is gondoskodni fognak, akik nem élhetnek saját családjukkal. 


Esténként hat gyermekükkel ülik körül az asztalt, ugyanis a vacsora szent: ilyenkor van idő megbeszélni, mi történt aznap, számba venni az örömöket és gondokat, mert egy ekkora családban bizony mindkettőből van elég. Ahogy feladatból is, hiszen Éva két értelmi fogyatékos gyermeke állandó odafigyelést igényel, de a házban és a ház körül is bőven akad tennivaló. Takarítás, mosás, főzés, bevásárlás, különböző fejlesztések a kicsiknek... Mégis, az édesanyának, aki tizennégy nevelt gyermeket ringatott, gondozott emberfeletti erővel és szeretettel, marad ideje és energiája még valamire.

 

Meglepetés volt az első 

 

– Egyszer a tévében láttam egy műsort, amiben valaki festett, és mondtam is a kisebbik lányomnak, aki éppen itthon volt, hogy szerintem ez nekem is menne. Néhány hónappal később, a születésnapomon csomagot kaptam. El sem tudtam képzelni, mi lehet benne, mert nem rendeltem semmit. Bevittem, kibontottam és a dobozban vásznat, festéket, ecseteket és egy oktatóvideót találtam. Kiderült, hogy Angéla lányom lepett meg. Egy kicsit elbizonytalanodtam, de amikor hazajöttek a gyerekek, szinte rám parancsoltak, hogy üljek le és vágjak bele – mesélte Éva, aki általában szombatonként hódol a szenvedélyének. 


– Ha jó az idő, ilyenkor szalonnát sütünk, előtte viszont van egy-két szabad órám. Míg Tündike alszik, a nagyok szokták kérni, hogy „Anya, fess egy kicsit!”, mert tudják, hogy feltölt, amikor ezzel bíbelődöm, meg aztán ők is szeretik nézni. Néha, amikor mindennel elkészülök, hét közben is előkerülnek az ecsetek, de ez elég ritka – nevetett fel Éva. 


Az Árkosi család otthonának falán egymást érik az édesanya festményei, táj- és utcaképek, virágok, csendéletek, portrék. A kollekció azonban nem teljes, hiszen a képek egy részében a fehérgyarmati fészekből már kirepült gyerekei gyönyörködnek. És büszkék az édesanyjukra, aki nemcsak elhivatott és gondoskodó, hanem tehetséges is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában