Rakamaz, Tiszanagyfalu

2022.02.13. 07:00

"Szeretném, ha ismét olyan lenne a holtág, mint amilyen gyermekkoromban volt"

Új vezetőséggel és új névvel működik tovább a rakamazi-tiszanagyfalui egyesület.

MML

A Nagy-Morotva tiszanagyfalui részén gyönyörű panoráma vár a horgászokra

Fotó: archív/M. Magyar László

Jelentős változás történt az elmúlt nyáron a Rakamaz és Tiszanagyfalu horgászait összefogó Cormoran Sporthorgász és Természetvédő Egyesület életében. A 2021 júniusában megrendezett tisztújító közgyűlésen a régi vezetés munkáját megköszönve új elnökséget választott a tagság, s az egyesület történetében kezdődött új fejezetet jelzi az is, hogy új névvel működik tovább: NATÚRA Horgász Egyesületre változtatta nevét a civil szervezet. 

 

Levél a tagságnak 

 

Az új elnök Nemes-Hegedüs Csaba lett, aki megválasztása után köszöntőlevelet küldött a tagságnak. Levelében többek között a következőket írta: 
„Elsődleges céljaink között szerepel az élménydús horgászat megteremtése. A tó elmocsarasodása kapcsán az utolsó években vagyunk, ezért mindenki hozzáállásában szemléletmódváltás szükséges! Ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk, új gondolkodásmódot és új szabályokat kell bevezetnünk. Célunk megvalósításának eléréséhez módosítottuk az alapszabályt, aminek a bíróság jogerősen helyt adott. 

 

Létrehozunk egy tógazda pozíciót, aki a mindennapi feladata ellátásával igyekszik szebbé tenni Önöknek a vízparton eltöltött időt. A vízfelületen a hínár, fűrészes sás és sulyom elszaporodott. A vízfelület megtisztítása a legnehezebb, a legtöbb erőt és óriási anyagi ráfordítást igénylő feladat, ezért ez az elkövetkező 4 év legfőbb feladata. 

 

Annak érdekében, hogy ismét legyenek nagy halak és rekordfogások, a most nem jól működő ellenőrzést megújítjuk és lehetőleg mindennapossá tesszük a halőri szolgálat jelenlétét, valamint megreformáljuk a horgászrendet.” 

 

Új tisztség: tógazda 

 

Arra kértük Nemes-Hegedüs Csaba elnököt, értékelje az elmúlt hónapokat. 

 

– Számos célkitűzést megvalósítottunk már, illetve több olyan feladatot is megoldottunk, amelyek még nem szerepeltek kitűzött célként a köszöntőlevélben. Rendbe tettük a zsilipet és környezetét, levágtuk a befagyott morotva jegéről a nádat. Új horgászhelyeket alakítottunk ki a rakamazi és a tiszanagyfalui részen is. 

 

Létrehoztuk a tógazda tisztségét. A tógazda mindennap vízen van, monitorozza a vízállást, ellenőrzi a környezetet, a tisztaságot. 

– Megjavítottuk továbbá a speciális gépnek minősülő hínárvágót. Szeretnénk létrehozni egy csónakkikötőt is. Ötmillió forint értékben kötöttem vételi opciót pontyra, valamint 10 ezer csukaivadékot szeretnék telepíteni a holtágba. A pontyok több részletben folyamatosan érkeznének, a csukák egy napon, de több helyszínen kerülnének a vízbe szakemberek segítségével. 

 

– Elkészítettünk és bevezettünk egy új horgászrendet is. Szeretnénk megállapodást kötni a rakamazi rend­őrséggel az ellenőrzések támogatása érdekében, a szerződésnek most készül a tervezete. Nyolc új társadalmi halőr vizsgázott le és tett esküt. Fejlesztésekre, beruházásokra szeretnénk majd pályázni civil szervezetként. 

 

– Párbeszédet alakítottunk ki az országos szövetséggel, s a megyei sporthorgász szövetség is támogat bennünket – tájékoztatta lapunkat az egyesület vezetője, aki évtizedek óta szorosan kötődik a holtághoz. 

 

Személyes élmények 

 

– Anyai nagyszüleim Tiszanagyfaluban éltek, gyermekként szinte minden nyarat náluk töltöttem, sok szép emlékem fűződik a Nagy-Morotvához – osztotta meg velünk személyes élményeit az elnök. 

– Emlékeimben teljesen tiszta volt a holtág vízfelülete, a sok növényzet nem zavarta a csónakkal közlekedőket, s a vízpart is rendezett volt. Azért vállaltam el az elnöki jelölést, mert szeretném, ha ismét olyan lenne a holtág, mint amilyen gyermekkoromban volt. Szeretném, ha sok szép élményben lenne részük a tagoknak és a napijegyet vásárló horgászoknak. 

 

– Természetesen a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni, de úgy gondolom, a szabályok betartásával az ésszerűség keretei között van olyan megoldás, ami jó a természetnek, s jó a horgásznak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában