Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.03.09. 12:53

Elragadja őket a hangulat

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 53 településén összesen 69 szakkör indult.

KM

Fotó: MW-archív

Amikor a pandémia miatt egyik napról a másikra bezártak a színházak, a múzeumok s a kulturális központok, az intézmények egy része az online térbe költözött. Internetes tartalmakkal próbálták meg tartani a kapcsolatot a nézőikkel, látogatóikkal, ebben az időszakban jött létre a SZAKKÖR, a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó felülete is. 

 

Az volt a cél, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével beavassák a látogatókat, s hogy összegyűjtsék, rendszerezzék és népszerűsítsék a közösségi tevékenységi formákat. Nagyon népszerűek voltak a videók, ám tény: a tanulási folyamatba a kézműves tevékenység nem vihető át a kétkezi munka és az érzékszervek segítségével szerzett tapasztalatok kihagyásával, ezért volt nagy öröm a Nemzeti Művelődési Intézet számára, hogy 3 ezer szakkör jelenléti megtartásához kapott állami támogatást. 

 

Mintha megállna az idő 

 

– Ennek köszönhetően Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 53 településén 69 szakkör indult: az érdeklődők megismerkedhettek a mézeskalács- és a nemezkészítés, a hímzés, vesszőfonás, csipkeverés, gyöngyfűzés alapjaival – tájékoztatta lapunkat Nagy Edina, az intézet megyei igazgatója. 

 

– A különböző tájegységeken sok helyen rejtett vagy elfeledett formában, de él a hagyomány, a szokásrendszer, a településre, a tájra jellemző népi kézművesség, amit fel kell tárni és újraéleszteni. Az egyén és a helyi közösségek önkifejezéséhez kitűnő lehetőségeket kínál a kézművesség különböző ágainak felelevenítése, különösen akkor, ha a helyi hagyományokra épül. A fazekasműhelyek, fafaragó közösségek, hímző körök, kosárfonó csoportok, bőrművesek, szíjgyártók, nyergesek, gyapjú- és vászonszövő csoportok, illetve az egyének alkotásai nemcsak az örömszerzés forrásai, hanem funkcionális termékek is egyben. 


– A mézeskalács- vagy nemezkészítés, gyöngyfűzés, hímzés, vesszőfonás és csipkeverés alkalmain helye van a mesemondásnak, históriázásnak is. Számos vidám, korábban megélt történetet elevenítenek fel ilyenkor a résztvevők, olyan, mintha megállna az idő. Sokszor észre sem veszik, hogy elrepülnek az órák: a környezet, az aprólékos figyelmet igénylő munka, a hangulat elragadja őket. Vannak, akik azt mondják, hogy minden, amit kézzel csinálnak, terápiás jellegű. 

 

Az összekapcsolódást szolgálja 

 

– A kézműves-foglalkozásokon résztvevők elmondása alapján ezek az összejövetelek a társadalmi élet fontos részét jelentik számukra. A programnak köszönhetően helyet kap a női alkotókészség mellett a nőiség lelkiereje is. Megbeszélhetik ügyes-bajos dolgaikat, kikérhetik az idősebbek vagy tapasztaltabbak tanácsait élethelyzeteikkel kapcsolatban. A kézműves-foglalkozások révén így válnak a közösségi színterek olyan térré, mely az összekapcsolódást és a szívben virágzó életet hivatott szolgálni – tette hozzá Nagy Edina. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában