Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.03.26. 11:30

Engedély nélkül tilos gyűjteni!

Fontos, hogy a természetjárók ismerjék meg az erre vonatkozó szabályokat.

KM

A természetet járó kirándulók megyénkben is találkozhatnak ezekben a hetekben elhullajtott agancsokkal. 
Fontos azonban mindenkinek tudna, hogy a szarvasbikák elhullajtott fejdíszeinek gyűjtése, illetve elvitele csak az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezet hozzájárulásával történhet. 
 


A felvásárló is szabályt szeg 

 


Az engedély nélküli gyűjtés szabálysértés, de a Büntető törvénykönyv alapján lopásnak is minősülhet. Bizonyos esetekben – ha valaki szándékosan hajtja a vadat – több százezer forintos vadvédelmi bírság is kiszabható az illegális agancsozásért a vadgazdálkodási törvény értelmében, sőt még börtönnel is sújtható állatkínzásról is szó lehet. 
Ha valaki az illegálisan gyűjtött agancsot felvásárolja, az orgazdaság vétségét követi el, s ezt ugyancsak szigorúan bünteti a törvény. Az elhullajtott agancs fontos információkat is ad a vadgazdálkodó számára az adott egyedre és az állományra vonatkozóan, a gyűjtés ezért is csak a vadászatra jogosult engedélyével történhet. 
 


Megsérülhet a vad 


Aki pedig engedéllyel rendelkezik, keresés közben annak sem szabad hangoskodással zavarnia, meghajtania a vadat, hiszen mindez az állatok sérüléséhez vezethet. A bikák menekülés közben leverhetik az egyébként még levetésre nem érett agancsot, ami koponyasérüléshez, az agancstőnek nevezett csontnyúlvány töréséhez vezethet. 
 


Mindenkinek az érdeke 


Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete, kéri a természetjárókat és az agancsgyűjtés iránt érdeklődőket: ismerjék meg az erre vonatkozó szabályokat és tartsák be az előírásokat, hiszen ez a vadállomány, a tervszerű vadgazdálkodás, a lakosság és a természetkedvelők érdeke is.

 

Borítókép: Az illetékes vadásztársaság tulajdona | Fotó: vadaszlap.hu

Címkék#vadászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában