Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.03.29. 08:58

Virágzásváró túra a magosligeti erdőben (fotók)

Fotók: Nagy Renáta

Kellemes hangulatban telt a a napokban Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság virágzásváró túrája, a fokozottan védett magosligeti Cserköz-erdőben. A lelkes csapattal az erdő központi részét járták be, ahol olyan különleges kora tavaszi védett virágok példányait lehetett közelről megcsodálni, mint a kárpáti sáfrány és az erdélyi csillagvirág halványlila, valamint ritka fehér egyedei. A főként hegyvidéki növényeket a folyók szállították az alacsonyabb régiókba – így kerülhettek a szatmári erdőkbe is. 

A szakvezető és a természetvédelmi őr segítségével a túra főszereplői mellett olyan lágyszárúakat is megismerhettek az érdeklődők, mint az odvas keltike, a berki és bogláros szellőrózsa, galambvirág és orvosi tüdőfű. Cinkék, csuszkák és erdei pintyek társaságában, a harkályok hangos dobolása mellett, biztos távolságból az erdőben kihelyezett urálibagoly-ládát is felkeresték. 

A látogatók érdekes információkat hallhattak az erdő védetté nyilvánításáról, az idén 40 éves Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetről, a holtfák jelentőségéről, a korhadéklakó rovarokról és a termesztett jóféle sáfrányról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában