Ízvilág

2022.04.03. 15:30

Új utakon a magyar gasztronómia

A vendégek pluszszolgáltatásokra és újfajta élményekre vágynak.

SZA

A flambírozás az egyik leglátványosabb konyhai eljárás | Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A hagyományos értelemben vett gasztronómia a múlté, az már önmagában kevés, ha finom az étel és udvarias a kiszolgálás, a vendégek mindezeken túl pluszszolgáltatásokra is vágynak. Ezek az igények előbb vagy utóbb mindenképpen jelentkeztek volna, ám a koronavírus-járvány felgyorsította a folyamatot – mondta Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke, aki a baktalórántházi Fenyves Hotel és Konferenciaközpont tulajdonosaként már számos, ebbe az irányba mutató újítást bevezetett az érintésmentes étlaptól a kontakt nélküli bejelentkezésig.

 

 Tudja, hogy a hazai gasztrokultúrát fejleszteni kell, és nemcsak azzal, hogy ismertté tesszük az ország leghíresebb séfjeit, de például olyan események szervezésével is, amelyeken összekapcsolódik a képzés, a vendéglátás, a vendégfogadás és az egészség, és amelyekbe bevonhatják az iskolákat, vállalatokat, intézményeket, kamarákat és szakmai szövetségeket. Ezen események a mezőgazdasági, a borgasztronómiai, a turisztikai és a wellness-szektor innovatív népszerűsítését szolgálják, s nagy hangsúlyt fektetnek a hazai alapanyagok felhasználására, bemutatására. 

 

Mindenkinek ízlenek 

 

Ezt a célt szolgálta az a különleges esemény is, amit a napokban a Sirha élelmiszeripari kiállításon rendeztek az olasz gasztroértékeket képviselő Marco Polo európai csoporttal, és ahol a vendéglátó iskolák tanulói hazai mezőgazdasági termékek felhasználásával készítették el a magyar és olasz séfek által megálmodott ételeket. 


– A csoporttal közösen azon dolgozunk, hogy Magyarországra a csodás tájak, az épített örökség és a gazdag történelmi múlt mellett a kiváló ízek, ételek miatt is érkezzenek a turisták – mondta lapunknak Krivács András, és hozzátette: ezért is fontos a Marco Polo-csoport mellett a Salus Konyha programmal fenntartott kapcsolatuk, a Salus célja ugyanis a tradíciók, a jellegzetességek és a térségek népszerűsítése, illetve az, hogy a modern konyhai technikák alkalmazásával s az alapanyagok felhasználásával olyan ételek készüljenek, amelyek minden turistának ízlenek, függetlenül attól, hogy a világ melyik részéből érkezik. 

 

Flambírszesz helyett Panyolai 

 

– A közös munkánk egyik legfontosabb alappillére a fiatal generáció támogatása, aminek a Covid okozta nehézségek után kiemelt a jelentősége, hiszen nagyon sokan hagyták el a pályát, és a jövő szempontjából fontos, hogy a vendéglátóipar újra vonzóvá váljon a fiatal munkaerő számára. Szeretnénk nekik hitet adni és megmutatni a szakma szépségeit. A Sirhán megtartott esemény nagyon sikeres volt: telt házas lelátóval, telt házas ültetett vendégsereggel zajlott, és flambírshow-val zárult. A magyar csapat, amelynek tagjai tavaly Gradóban első helyezést értek el a „Nők a Flambírozás Művészetében” elnevezésű nemzetközi versenyen, ezúttal is elkápráztatta a közönséget. Nyírségi palacsintát készítettek, a flambírozószeszt pedig 70 fokos Panyolai pálinkával helyettesítették. Mindez előrevetítette a közeljövő egyik nagy eseményét, a flambírozó magyar bajnokságot, aminek a Fenyves Hotel ad majd otthont szeptember 22–24. között. 


– Hazánkban feledésbe merült ez a látványos konyhai eljárás, aminek a lényege, hogy égő alkohollal pörkölik meg az ételt. Ez történhet nyílt tűzön, serpenyőben, amikor az alkoholt a forró ételre öntik, s azzal együtt felhevítik, vagy asztalnál, tányéron is – ez utóbbi esetben a szeszt egy merőkanálba töltik, felhevítik, meggyújtják, és égve öntik az ételre – ahogy az a flambírozás legjellegzetesebb példájának számító Gundel-palacsinta esetében is történik. Ez egy óriási show lesz, ami közel hozza a vendégekhez az ételkészítést, én pedig azért ajánlottam fel, hogy Baktalórántháza legyen a helyszín, mert ez egy újabb kiváló alkalom arra, hogy megmutassuk: a megyénk az ország éléskamrája. 


– Kiváló alapanyagaink és máig élő gasztrohagyományaink rengeteg lehetőséget nyújtanak arra, hogy elkápráztassuk a vendégeket, a versenyzők pedig kizárólag hazai alapanyagokat használhatnak az előétel, a főétel és a desszert elkészítéséhez. A flambírozott ételeket természetesen meg is lehet majd kóstolni, így a látvány mellett az ízek is élvezetet nyújtanak majd a vendégeknek – tette hozzá Krivács András. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában