Nyíregyháza

2022.05.08. 07:00

A nagy szájhoz nagy bojli illik

A versenyen szinte már majdnem golflabda nagyságú csalikat alkalmaztak a horgászok.

MML

20220411 Fonyód, Panoráma sétány. Fotó:Bánkúti Sándor

Fotó: Bánkúti Sándor

A tavasszal megkezdődött a versenyszezon a horgászoknak. A Nyíregyházán élő Haraszkó Csaba teszthorgász sok társához hasonlóan szívesen vesz részt megmérettetéseken. Számára a 2022-es év is egy versennyel kezdődött. 

Bojlival csaliztak és etettek 

– Március végén rendezték meg az év talán legnagyobb kihívását jelentő pontyhorgászversenyét a Balatonon. Ennek lényege, hogy hazánkból 17 csaligyártó cég versenyzői mérték össze tudásukat 168 órán keresztül. Különlegessége, hogy minden cégből 1-1 csapat horgászott a Balaton déli és északi partján – természetesen sorsolt helyek alapján – elevenítette fel élményeit lapunk érdeklődésére Haraszkó Csaba. 
– A felkészülés már jóval hetekkel korábban megkezdődött, a legsarkalatosabb rész a speciális csalik legyártása volt. Ezen a rendezvényen ugyanis kizárólag csak bojlival lehetett csalizni és etetni, semmilyen más etetőanyagot nem használhattunk. 
– Azért kellettek a speciális csalik, mert a balatoni halaknak sokkal nagyobb a szájuk az átlagoshoz képest, így a megszokott méretű 18-20 mm-es csalik használata szóba sem jöhetett. Helyettük minimum 24, de leginkább a 30 mm fölötti méretű bojlival kellett horgásznunk. Szinte már majdnem golflabda nagyságú bojlikat alkalmaztunk, ez a méret elég szokatlannak számít, de higgyék el nekem az olvasók, egy ekkora bojli a 4-5 kilós balatoni pontynak meg se kottyan. Ezen a versenyen is több ilyen méretű halat fogtunk, azonban sajnos ezek nem számítottak be az összsúlyba, csak a 9 kg felettiek. 

Keménység és mennyiség 

Milyen további egyéb felszerelés szükséges egy ilyen horgászathoz? – kérdeztük a szakembertől. 
– Hadd térjek még vissza a csalikhoz. Az erőteljes áramlatok, a keszegfélék és a tömegével jelen lévő kis méretű pontyok miatt betonkemény csalikra van szükség, ezért ezeket már legalább egy hónappal korábban legyártják, hogy legyen idejük a bojliknak kellő keménységűre száradni. A mennyiség sem egy utolsó szempont, hiszen az ekkora vízterülethez és az ilyen mennyiségű halhoz nagyon sok csali kell, ezért hozzávetőlegesen 90-100 kg bojlit vittünk magunkkal, aminek végül csak töredékét használtuk fel. A hideg víz miatt még nem táplálkoztak intenzíven a halak, de a Balatonon nem ritka, hogy egy éjszaka 300 kg halat is lehet fogni, ezért volt szükség az átlagosnál nagyobb mennyiségű csalira. 
– A Balaton olykor-olykor nagyon zord tud lenni. Nagy gyakorlatunk van a nagy víztározók horgászatában, de a balatoni hullámzás komoly veszélyeket rejt magában, ezért egy megfelelő csónak, nagy teljesítményű elektromos motor és megszámlálhatatlan mennyiségű akkumulátor a belépő egy ilyen pecázáshoz. Aki töltött már hosszabb időt a Balaton partján, az tudja, hogy sokszor a legkisebb szellő is méteres hullámokat tud korbácsolni. 
(Folytatjuk.)


 

Borítókép: Kapitális pontyokat rejt a magyar tenger | Fotó: MW/Bánkuti Sándor

Címkék#horgászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában