Nyíregyháza

2022.05.06. 20:00

Adjuk mindenből a legjobbat a babának!

Egészséges, minőségi ételek kerüljenek a kismamák asztalára.

KO

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A várandósság alatt az immunrendszer kisebb hatásfokkal működik, ezért a kismamák fogékonyabbak bizonyos élelmiszer-eredetű megbetegedésekre. Többek között ezekről írnak abban a hiánypótló élelmiszer-biztonsági kiadványban, melyet a Nébih anyák napja alkalmából állított össze. A 28 oldalas informatív tájékoztatóban összegyűjtötték a várandósokat érintő, élelmiszerekhez kötődő veszélyforrásokat. A kiadványról, valamint a kismamák kiegyensúlyozott táplálkozásáról beszélgettünk a dietetikussal. 

Baktériumok okozta fertőzések 

– Nagyon hasznosnak tartom a kiadványt, amit online forgathatnak az anyukák a Nébih honlapján. Minden életszakaszban fontos, hogy biztonságos élelmiszer kerüljön az asztalra, a várandósság alatt még inkább meg kell vizsgálni az ételek minőségét, frissességét, hiszen a kismama szervezetébe bekerülő kórokozók könnyen átjuthatnak a méhlepényen, és megbetegíthetik a magzatot. Súlyosabb esetekben vetéléshez vagy koraszüléshez is vezethetnek a fertőzések – mondta el Sorosinszki Katalin. 

– A leggyakoribbak között az úgynevezett Campylobacter-fertőzést, a szalmonellafertőzést és a liszteriózist kell megemlíteni. Ezek forrása lehet a nem megfelelően hőkezelt baromfihús, a pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek. A várandós ne egyen nyers húsból készült ételeket, mosatlan zöldséget és gyümölcsöt, hőkezelés nélkül fagyasztott zöldségeket! A bakteriális fertőzések a kismama emésztőrendszerét támadják meg, hasi görcsöket, hasmenést okoznak, súlyosabb esetben láz és izomfájdalom is felléphet. Hosszabb ideig fennálló hasmenés miatt a kiszáradás jelenthet kockázatot – emelte ki a szakember. Hozzátette, ezenkívül van néhány étel és ital, amit kerülniük kell, például a magas higanytartalmú tengeri halakat, s ne feledjék, tiltólistás az alkohol és a dohányzás. 

Minőségi ételek az asztalon 

A kismama táplálkozása nemcsak a saját egészsége miatt fontos, hanem a magzat fejlődése szempontjából is. Ezért a terhesség alatt az alapvető tápanyagok megfelelő mennyiségére, bizonyos vitaminok, ásványi anyagok bevitelére érdemes figyelni. 

– Nem szükséges „kettő helyett enni”, és nem is a fogyókúra ideje a 9 hónap – hangsúlyozta a dietetikus. 

– A fejlődő magzat az anya tápanyagforrásait használja fel, így elsősorban a minőségi étkezésen van a hangsúly, ami történhet napi négyszeri vagy ötszöri kisebb adagokban. A terhesség első 6 hónapjában körülbelül 150 kalóriával kell többet fogyasztania a kismamának, az utolsó háromban napi 300 kalóriával nőhet meg az energiaszükséglete. Ez nem jelenti azt, hogy sokkal többet kell enni, 150 kalória 3 dl tejnek felel meg, ugyanennyi energiát ad 8 db Korpovit keksz – hozott egy példát a nyíregyházi dietetikus, majd végighaladt a főbb tápanyagcsoportokon. 

Terheléses cukorvizsgálat 

Elmondta, hogy a terhesség során a fehérjebevitel a korábbinál 10 grammnyival emelhető, naponta összesen 70-90 gramm fehérjét szükséges elfogyasztani (tíz gramm fehérjét 3 dl tej vagy 3 dl natúr joghurt tartalmaz). Ezenkívül 3-4 dkg sajt, 4-5 dkg zsírszegény hús vagy hal mindennap bekerülhet a menübe. 

– A baba fejlődéséhez elengedhetetlen ómega-3 zsírsavak (lazac, hering, makréla, szardella, lenmagolaj és a dió kiváló források) bevitele ajánlott, ugyanis az ómega-3 zsírsav fontos építőköve az agynak, a látásnak, az idegrendszernek, s megelőzi a koraszülést is. A rostban gazdag szénhidrátokat bátran lehet fogyasztani, szemben az egyszerű cukrokkal, így elkerülhető a nem kívánt testtömeg-gyarapodás. A terhesség 24-28 hetében a terheléses vércukorvizsgálat kimutatja, ha valakinek gesztációs diabétesze van. A terhesség alatt megemelkedett vércukorértékeket speciális étrenddel lehet kordában tartani – fűzte hozzá a szakember. 

Felelősségteljes viselkedés 

A víz tegye ki a kismamák napi folyadékfogyasztásának nagy részét, ne a szénsavas italok; egy gyenge kávé megengedett, a gyógyteákkal pedig óvatosan kell bánni. 

Sorosinszki Katalin beszélt a babák fejlődéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó, komplex magzatvédő vitaminokról is, a vény nélkül kapható készítményt az egészségtudatos kismamák már babatervezéskor elkezdik szedni. 

– Meglehetősen összetett képet mutat, ki mennyire tudatos a 40 hét alatt, a várandósok egészségi állapotát közvetlenül a védőnők követik nyomon, s az alapellátásban is azt tapasztaljuk, a szemlélet sokat változott az elmúlt évtizedekben. Igyekeznek egyre többet törődni az anyukák a helyes táplálkozással, a rendszeres mozgással. 

Egyet mindenképp ki kell emelni: a kisgyermekek egészségét nagyban befolyásolja, milyen életmódot folytat az anya a 9 hónap alatt. 

Melyik vitamint miért szedje a kismama? 

Folsav: segítségével megelőzhető számos magzati fejlődési rendellenesség. 
D3-vitamin: D-vitamin-hiány esetén gyengül az immunrendszer, gyakoribbak egyes szövődmények. Várandósság idején a javasolt mennyiség 2000 NE/nap. 
C-vitamin: csökkenti a vetélés és a vérzések kockázatát. 
Vas: a vashiány növeli a fertőzések és a koraszülés kockázatát, ugyanakkor túladagolásának is hasonló következményei lehetnek. 
Magnézium: izomlazító hatása miatt fontos a kismamáknak, mivel segíthet elkerülni a vetélést és a koraszülést. 
B12-vitamin: különösen a vegán kismamáknak kell ügyelniük arra, hogy elegendő B12-vitaminhoz jussanak. A magzatban a vörösvértestek képződéséhez szükséges. Napi szükséglet: 0,001 mg. 
B6-vitamin: a magzat agyműködéséhez és idegrendszerének kifejlődéséhez szükséges. 

Szabályok az étrendben

Rendszeres, napi 4-5 étkezés. Változatos, idénynek megfelelő ételek kiválasztása, kerülni kell a puffasztó ételeket, szénsavas italokat, a magas cukortartalmú üdítőket. Az egészséges menü kevés sót tartalmaz, de attól még lehet ízletes. Tilos az alkohol és a dohányzás! 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában