Szabolcsveresmart

2022.05.24. 17:01

Apa és fia tartott előadást

Úgy ismerik mindketten a Rétközt, mint a tenyerüket – megosztották gondolataikat Szabolcsveresmarton.

ltl

Agárdy Sándor | Fotó: Agárdy Sándor archívuma

A Rétközi-tó élővilágát és a hazánkban élő invazív fajokat mutatta be a zsúfolásig telt szabolcsveresmarti faluház nagytermében Agárdy Sándor és fia, ifjabb Agárdy Sándor. 
Mindketten kiválóan ismerik a Rétköz élővilágát, ezt a lehetőséget ragadta meg Vincze Károly polgármester, az ő invitálására fogadták el a felkérést az előadók. 

Sokszínű ökoszisztéma 

Agárdy Sándor korábban iskolaigazgatóként tevékenykedett, és Döge díszpolgára is. Előadásában kitért arra, hogy a rétközi települések a tájra jellemző pangó vizes, mocsaras területekből „szigetekként” emelkedtek ki. 

A víz ma is meghatározó elemnek számít a környéken. „A gazdag, mozaikos és sokszínű ökoszisztémának a megmaradása és a még ma is jelentősnek mondható faji diverzitás megőrzése csakis az itt élő lakosságon múlik” – nyomatékosította Agárdy Sándor, aki tavaly nyáron úgy ment nyugdíjba a dögei Ölbey Irén Általános Iskola igazgatójaként, hogy a község képviselő-testülete elismerve a tevékenységét díszpolgári címet adományozott neki. 

Nádasok és rekettyések 

Ifjabb Agárdy Sándor, a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Tornyospálcához ezer szállal kötődő tanára kitért rá, hogy a környezetünk és a fajok védelme mindannyiunk közös érdeke. 

A Rétköz egykor a Tisza ártere volt, a 19. század közepéig, a folyószabályozások, lecsapolások előtt erdőkkel, tavakkal, rétekkel, lápokkal, kanyargó vízerekkel szabdalt kiterjedt lápvidék volt. E lápvidék felvette a Nyírség csapadékvizeit is. 

A Rétköz a különleges élővilágnak otthont adó nádasok, rekettyések, sekély tavacskák, lápos területek sajátos és igen érzékeny életközösségek hordozója. Mindketten kérték, hogy a szabolcsveresmartiak legyenek büszkék a lakóhelyükre, a természetes környezetükre, becsüljék meg és óvják azt. 

– Örömmel tapasztaltam, hogy ilyen sokan voltak kíváncsiak az előadásunkra. Igyekeztünk átfogó képet nyújtani erről a csodálatos természetes környezetről – mondta ifjabb Agárdy Sándor.

Címkék#rétköz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában