Nyíregyháza

2022.05.09. 18:26

Az idén is megrendezik a madarak és fák napját a Tuzson János Botanikus Kertben

Nádasi Zoltán

A Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében már több alkalommal megrendezték a madarak és fák napját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Nyírerdő Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolájával – tájékoztatott dr. Csabai Judit főiskolai docens.

Az idén május 13-án 9 és 15 óra között várják az érdeklődőket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai előadást tartanak a tavaszi és a nyári madárvédelemről, a madárodúk típusairól és azok kihelyezéséről, kezeléséről, valamint a bennük költő fajokról. A résztvevők betekintést nyerhetnek az odúlakók mindennapjaiba is, megleshetik, hol tart az erdei kis énekesek költése. Megfigyelhetik a fészkeiket, tojásaikat vagy magukat a kotló madarakat és kikelt fiókákat. Az odúellenőrzés során bemutatják a botanikus kert rendszeresen látható, hallható madárvendégeit is.

Az MME 1979-ben indította el Év madara programját, melynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A több mint négy évtizedes akció legutóbbi állomásaként a zöld küllő lett az év madara. A rendezvény során folyamatosan fognak és gyűrűznek majd madarakat.
A Nyírerdő Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola munkatársai bemutatják, hogy mire jó a fa és az erdő, megismertetik az alföldi erdőkben található fa- és cserjefajokat a leveles hajtásuk, virágaik, termésük, kérgük és fájuk alapján. Ebben az évben a nagylevelű hárs az év fája, ezért a program során ennek a fajnak egy példányát elültetik majd, de lesznek kézműves-foglalkozások és játékos vetélkedők is.

A madarak és fák napja célja, hogy különböző rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Ezen az egész napos eseményen minden korosztály megtalálhatja a maga számára megfelelő programot – mondta végezetül dr. Csabai Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában