Nem jó ötlet

2022.05.20. 14:33

Durva! Ezt teszed magaddal, ha ventilátor mellett alszol!

Már érezni a nyár előszelét; sokszor a hőségben szinte egész nap megy a ventilátor. De vajon mennyire jó ötlet éjszakára is bekapcsolva hagyni? Mint kiderült, semennyire!

Fotó: Shutterstock

A tavaszi kánikula mindenkiben felidézte, mi vár ránk az elkövetkező hónapokban: az elmúlt években minden nyáron akadtak igencsak forró időszakok, amikor főképp a panellakásokban alig lehetett megmaradni napközben és éjszaka. Ha nincs légkondi, ilyenkor életmentő egy jó ventilátor, ami ugyan nem hűti a levegőt, de a folyamatos áramlás miatt csökken a hőérzetünk, és elviselhetőbb a forróság. A hőségben az alvás is pokoli tud lenni, hiszen sokszor már eleve kitikkadtan, fáradtan megyünk aludni, de hiába a kimerültség, forgolódás és kínszenvedés az éjszaka. Ilyenkor csábító a gondolat, hogy az ágy mellé állítsuk a ventilátort, és hagyjuk bekapcsolva éjszakára; ám szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ezt semmiképpen ne tegyük, hiszen rengeteget árthatunk vele magunknak.

 

1. Allergiát és asztmát okozhat

 

A ventilátor felkavarja a port, vele a poratkákat, az állati szőröket, ami súlyosbíthatja a meglévő allergia tüneteit, sőt, annál is belobbanthatja a betegséget, aki korábban nem volt allergiás.

 

2. Romlik a levegő minősége

 

Sokan éjszakára nyitva hagyják résnyire az ablakot, és bekapcsolják a ventilátort, hogy frissüljön a levegő. Csakhogy városban ez nem jó ötlet, hiszen a szálló por, a kártékony részecskék körbejárnak az egész szobában, megtöltik a légteret, és könnyebben a légutakba jutnak, mintha csak az ablak lenne nyitva.

 

3. Rosszat tesz a légutakkal

 

Ha minden éjszaka bekapcsolva hagyod a ventilátort, könnyen lehet, hogy egy idő után bedugult orral fogsz ébredni; ugyanis a folyamatos légáramlat miatt kiszárad az orrnyálkahártya. Sokszor annyira súlyos a kiszáradás, hogy orrvérzés is lehet a vége. Emellett az orrnyálkahártya szárazsága miatt hajlamosabb leszel elkapni a felsőlégúti megbetegedéseket.

 

4. Brutálisan kiszárítja a bőrt

 

Nem csak az orrodat, a bőrödet is szárazzá teszi, ha megy a ventilátor éjszaka, hiszen a légáramlás elvonja a párát. Ezt nem csupán a bőröd sínyli meg: szájszárazság, kiszáradás is jelentkezhet.

Ha annyira elviselhetetlen a hőség, hogy muszáj ventilátort használni, akkor úgy helyezd el, hogy ne közvetlenül feléd fújja a levegőt; különösen ne az arcodra! Amennyire lehet, tedd minél messzebb az ágytól.

 

Forrás: ripost.hu

Címkék#ventilátor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában