Nyíregyháza

2022.05.07. 15:30

Karolina sokkoló csodái a festői környezetben

Kitűnően tanul, angolul és spanyolul kiválóan beszél, a képzőművészetben és a sportban is kiemelkedőt nyújt.

Ladányi Tóth Lajos

Sávolt Karolina nem jár külön oktatásra, nincs tanára, mestere – 11 évesen 25 festményét mutatta be a közönségnek

Fotó: Dr. Szabó Tünde archívuma

Hosszasan lehetne ecsetelni, hogy mivel töltik idejüket a mai tizenegy évesek. Az azonban egészen különleges, hogy valaki ennyi esztendősen a festményeit önálló tárlaton tárhatja a világ elé. Ráadásul ezek az alkotások rendkívül elgondolkoztatóak, színpompásak, kreatívak, árulkodnak az alkotó gazdag fantáziájáról, kivételes tehetségéről. 

Autodidakta módon fest 

A budapesti Falk Miksa utcában található a Bodó Galéria, ami a hazai művészeti élet egyik bástyája. Ott nyílt kamarakiállítása Sávolt Karolinának, és még aznap négy festményét megvették a sokat látott gyűjtők – milliós áron. Többek között Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. 

Karolina már egészen kicsi korától rajzolt, sok rajzpályázaton elindult, és első helyezett vagy különdíjas lett. 

– A pandémia „beköszöntével” két éve derült ki a rendkívüli tehetsége, amikor egyik este az íróasztalán találtunk férjemmel egy csodálatos, absztrakt-dimenziós rajzot. Utána megkérdeztük tőle, hogy szeretne-e komolyabban foglalkozni ezzel a területtel, mi az, amiben tudunk segíteni neki. És ő sorolta: festeni szeretne, ehhez kell vászon, ecset, festék, akril- és olajfesték – idézte fel a nem is oly régi kezdetet a méltán büszke édesanya, dr. Szabó Tünde, Nyíregyháza országgyűlési képviselője, sportért felelős államtitkár. Az édesapa dr. Sávolt Ákos, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa, európai emlősebész szakorvos. Az a döbbenetes, hogy a 12. életévét ebben a hónapban betöltő Karolina autodidakta módon festi a 140×100-as vásznait. Olyan stílust alakított ki, hogy ha valaki rátekint bármelyik festményére, azonnal tudhatja, hogy ezek valójában kinek is a képei. 

Teniszezőként is jeleskedik 

– Nem jártam külön oktatásra, nincs tanárom, mesterem, online módon képeztem magamat, így tanultam meg a technikákat. Amire kíváncsi vagyok, arra az interneten megszerzem a választ – jegyezte meg Karolina, aki kinőtte a szobáját, birtokba vette édesanyja dolgozószobáját, aztán a nappalit, majd pedig műtermet építettek neki a szülei a kertjükben. – Nekem ez továbbra is hobbi, a tanulás a legfontosabb, szabadidőmben festek és teni­szezek. Mindemellett a céljaim között van, hogy egy olyan stúdiót nyissak, amelyben minden olyan gyerek, akinek nincs lehetősége a képzőművészetre, tudjon tanulni rajzolni, festeni, agyagozni, szobrászatot tanulni, mindent, ami a képzőművészettel kapcsolatos. 

Édesanyja a barcelonai olimpia ezüstérmese, nagybátyja, Sávolt Attila, a Magyar Tenisz Szövetség szakmai igazgatója, egykori olimpikon, magyar bajnok teniszező. Karolina a hazai U12-es ranglista harmadik helyezettje, korosztályos válogatott. Kitűnően tanul, angolul és spanyolul kiválóan beszél, emellett a képzőművészetben és a sportban is kiemelkedőt nyújt. 

– A festői szakma ámulattal nézi, figyeli és dicséri Karolinát, amely megtisztelő és motiváló számára – vette vissza a szót dr. Szabó Tünde. – Karolina a 21. század gyermeke, akinek a művészetére minden terület hatással van. A festményein megjelenik a környezet-, a természet- és az állatvédelem, mellyel fel kívánja hívni a figyelmét a jövő generációjának arra, hogy igen sok dolguk van. Szereti ábrázolni a szépséget, amit a női portrékon keresztül mutat be. Kedvencei a XV. és a XVI. századi nagy festők, a kortárs művészet. 

Minden családtag támogatja 

Dr. Szabó Tünde hozzátette: – Mivel mi, a családtagok már több mint 25 festmény között éltünk, elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy mindenki megismerhesse Karolina művészetét. A művészet attól szép, hogy folyamatosan változik és mégis maradandót alkot. Biztosak lehetünk abban, hogy Karolina művészete is folyamatosan fejlődik, és még nagyon sok örömet fog szerezni mindannyiunknak. A család minden tagja támogatja Karolinát, hogy azt tegye, amit szeretne, és alkothasson kedvére. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában