Sóstó Zoo

2022.05.25. 11:46

Tündéri kisfarkasok születtek a Nyíregyházi Állatparkban (fotók, videó)

Az apróságok még csak kúszni tudnak, és egyelőre a bundájuk sem hasonlít a szüleikére.

Fotó: Dodó Ferenc

Fehér farkas hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. A kicsik első állatorvosi vizsgálatára szerda délelőtt került sor, ekkor mutatták meg a nagyvilágnak az aranyos kölyköket. 

− A fakaskölykök most tizenhét naposak. Egy általános állapotfelmérés történt meg, megmértük a súlyukat, ellenőriztük a fejlettségi állapotukat, illetve féreghajtó pasztát kaptak és megkapták az első vakcinájukat, illetve az egyedi azonosítókat is − árulta el a helyszínen dr. Csorba Máté állatorvos, aki a kicsiket vizsgálta. − A kölyök majd 5 hetes korukban kapnak először szilárd táplálékot, akkor kezdik majd felfedezni a környezetüket. Mindhárom kicsi és anyukájuk is teljesen egészséges, jól vannak. 

Később kifehérednek

A vizsgálaton kiderült: a nyíregyházi sarki farkas alom egy 1668 grammos nősténnyel, valamint egy 1880 grammos és egy 1755 grammos hímmel gazdagodott. Miután az állatpark munkatársai meggyőződtek róla, hogy a picikkel minden rendben van és megkaptak mindent ahhoz, hogy ez így is maradjon, máris visszavitték mindhármukat a mamájukhoz. 

− A sarki farkas tenyészpárunk nem túl régen érkeztek állatparkunkba. A belga anyuka és a cseh apuka azonban szinte azonnal egymásra hangolódott, és 63 napnyi vemhesség után megszülettek szerelemük első gyümölcsei − fűzte hozzá Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. − Alapvetően ez az alfaj Észak-Amerika olyan területein él, ahol sarkköri viszonyok között uralkodnak. Jellemző rájuk a hatalmas méretük és a bundájuk fehér színe. Azonban csak a felnőttek fehérek: az apróságoknak még rejtő szőrzetük van. Bár a két éves farkasmamának ez az első alma, az állatpark dolgozói azt látták, hogy nagyon gondoskodó anya.

Páratlan pillanatok

A kölykök bundája ilyen pici korban még azért játszik szürkés-barnás színekben, hogy minél jobban beleolvadjanak a környezetükbe. Az állatpark 2,5 hetes hármasikrein még az is megfigyelhető, hogy mindannyiuknak különböző színezetű a szőrzetük. A kicsik körülbelül 4-5 hónapos korukra fogják elérni szüleik hófehér színét , az első vedlés után. 

− A kölykök még csak kúszni tudnak, körülbelül egy hét múlva képesek lesznek járni is. Érdekesség, hogy amikor majd az anyatejről átszoknak a szilárd takarmányra, lesz egy olyan átmeneti időszak, amikor anyaállat a felöklendezett hússal fogja etetni kicsinyeit − mesélte Révészné Petró Zsuzsa. − A sarki farkas mama a saját maga készítette kotorékban hozta világra kölykeit, és a modern technikának köszönhetően sikerült benéznünk ebbe az odúba, és páratlan felvételeket készíthettünk a fejlődésükről: láthattuk az első pillanataikat és amikor kinyitották a szemüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában