Nyírpazony

2022.06.26. 07:00

Hitéből merített erőt a nehézségek idején

Tóth Józsefné nem kényeztette el lányait, derekasan felkészítette őket az életre.

PI

A 90 esztendős, nyírpazonyi Tóth Józsefné Mariska néni | Fotó: KM-archív

„Hol hit, ott szeretet, hol szeretet, ott béke, hol béke, ott áldás, hol áldás, ott Isten, hol Isten, ott szükség nincsen” – olvasható a házi áldás a 90 esztendős Tóth Józsefné otthonában. Bár a Nyírpazonyban lakó hölgy már sok éve megözvegyült, mégsem magányos: az egyik unokájával és annak családjával él, de bizton számíthat lányai mindennapi figyelmére és szerető gondoskodására is, hiszen ők is a nagyközségben raktak fészket: Kati üzemi munkásként, Gyöngyi takarítónőként dolgozott, Zsuzsa adminisztrátorként tett pontot aktív évei végére. 

Sosem panaszkodtak 

– Álmomban sem gondoltam volna, hogy megélem ezt a szép kort – mondta meghatódva Mariska néni, miután átvette a miniszterelnök kézjegyével ellátott emléklapot, s így folytatta: – Annak idején egy Budapest melletti kis faluban, Áporkán laktam a férjemmel, állatgondozók voltunk a helyi tsz-ben. A hatvanas években költöztünk Pazonyba, mert itt éltek a rokonaim. Miután megszülettek a lányaink, itthon maradtam velük, a gyereknevelés mellett elláttam a jószágainkat, műveltem a kis földünket, míg az uram a szövetkezetben kereste a kenyérrevalót. Világ életünkben sokat és keményen dolgoztunk, mégis szerényen éltünk, nagyon be kellett osztani a forintokat, hogy minden szükségesre teljen belőlük. Ahogy cseperedtek, egyre dolgosabbak lettek a lányok is: kapáltak, szénát gyűjtöttek, vizet hordtak, megetették az állatokat. Idénymunkákat vállaltak, abból vettek ruhákat maguknak – de soha nem nyafogtak, nem panaszkodtak, akkoriban ez így volt természetes. 

– Ma már egész más világot élünk, amikor is a fiatalokat hatalmas jólét és szabadság veszi körül, szinte mindent megkap(hat)nak a szüleiktől, amit szemük-szájuk megkíván, mégis, gyakorta háládatlanok, engedetlenek, szó szerint anyaszomorítók… – jegyezte meg az idős asszony, aki szerint jobb lenne a világ, s benne boldogabbak, békésebbek az emberek, ha Isten szava, a Biblia útmutatásai szerint élnének. 

Hittel és reménnyel 

– Nyolcvanéves koromig, amíg jobban bírtam magam, rendszeresen eljártam a templomba, és a példázatbeli özvegyasszonyhoz hasonlóan én is támogattam az egyházat a magam „két fillérjével”. Amióta nehezen mozgok, a tévében, rádióban, na és persze a Kelet-Magyarországból követem nyomon az egyházi híreket, történéseket. A hit számtalan nehézséggel segített már megbirkózni, ilyen volt például a férjem hosszan tartó, súlyos betegsége, majd az elvesztése is. Remélem, nekem még jó néhány esztendő megadatik itt, a gyermekeim, unokáim, dédunokáim körében, szeretetben és aránylag jó egészségben! – kulcsolta imára kezét az ünnepelt, a falon függő házi áldásra tekintve. 

 

Címkék#Nyírpazony
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!