Nyíregyháza

2022.06.25. 11:30

Kreatívan és innovatívan tanítani

A Pedagógus Oscar-díjjal is jutalmazott tanárért rajonganak a diákjai.

Palicz István

A petőfisek beszélgethettek dr. Bagdy Emőkével is | Fotók: Roma Ádám archívuma

Roma Ádám a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményében tanít – kreatívan és innovatívan. A fiatal pedagógusban megvan minden, ami valódi példaképpé tehet egy tanárt. Meg­győződése, hogy érdemes sok energiát belefektetni a fiatalok oktatásába, nevelésébe, s a „jó földbe hullott magok” meghálálják a törődést. Legnagyobb varázsa a személyiségében rejlik, diákjai rajonganak érte. 

A 37 esztendős, fizika–informatika szakos Roma Ádám – sokoldalúsága miatt – az utóbbi években gyakran szerepelt a helyi és az országos sajtóban. A Kelet-Magyarország például több alkalommal beszámolt már a 2016-ban útjára indított Példaképek a Petőfiben programsorozat népszerűségéről, amikor is az osztályfőnöki órákra és klubdélutánokra az ötletgazda tanár bácsi olyan helyi vagy országosan ismert vendég­előadókat hív, akik az élet különböző területein sikeresek lettek, így példaképként szolgálhatnak a tizenéves gyerekeknek. A borbányai petőfisek olyan közkedvelt személyekkel beszélgethettek már, mint például prof. dr. Bagdy Emőke és dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológusok, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Sebestyén Balázs televíziós és rádiós műsorvezető, Deák Bárdos Mihály Európa-bajnok birkózó, Pély Barna zenész vagy éppen Kovács András Péter stand-up humorista. 

BringÁdám – nagy túrák két keréken

Ádám ezenkívül családi programokat, túrákat szervez, szívügyének tekinti a fiatalok motiválását. A Bring­Ádám Egyesület tagjai – akik között szülők, diákok, szponzorok egyaránt megtalálhatóak – sokszor 70-80 fővel vágnak neki a hosszú túráknak, közben megtekintik a helyi látványosságokat, adományokat gyűjtenek, beszélgetnek, fociznak, állatokat etetnek vagy éppen szemetet szednek. A Covid-időszak alatt 100 ezer fekvőtámasz végrehajtására indított kezdeményezést az egyik közösségi oldalon Roma Ádám, a programhoz több százan csatlakoztak, köztük a női vízilabda-válogatott, a 4 For Dance, a Nyíregyháza Spartacus tagjai, válogatott birkózók, sőt még a Mikulás is! 

Ép lélekben ép test 

A 2017-ben Pedagógus Oscar-díjjal jutalmazott tanár ezúttal magánéletéről, világnézetéről, terveiről mesélt. – Bár Nyíregyházán tanítok, gyermekkorom óta Nyírpazonyban élek. A Színi Károly Általános Iskolából elballagva a Wesselényi Miklós-szakközépiskolában érettségiztem villamosipari szakon, de sosem állt közel hozzám ez a szakma. A Nyíregyházi Főiskola fizika–informatika szakán általános iskolai tanári diplomát szereztem, majd az ELTE-n folytattam, informatika szakon. Elsőként a Gárdonyi Géza-iskolában álltam katedrára, majd „átigazoltam” a Petőfibe. 

– Mindössze 9 éves voltam, amikor elveszítettem az édesapámat, nagy trauma volt ez nekem, a nővéremnek és édesanyámnak is. Igyekeztünk egymásból és a hitünkből erőt meríteni. A görögkatolikus vallásgyakorlás egyébként mindmáig fontos szerepet játszik az életemben: rendszeresen eljárok a templomba, és tagja vagyok az egyházközségi tanácsnak. A bibliai tanítások egyfajta iránytűként szolgálnak az életemben, megerősítenek abban, hogy – reményeim szerint – jó irányba haladok, előnyösen formálják a személyiséget, mindez – bízom benne – a mindennapi cselekedeteimben is tükröződik. Szerintem a két legértékesebb emberi tulajdonság a szerénység és az alázat. Fontos, hogy képesek legyünk hálát adni, értékelni, amink van, ugyanakkor fáradhatatlanul törekedjünk jót tenni, minél értékesebben és tartalmasabban élni az életünket. Párkapcsolat híján a családalapítás még a jövő zenéje, amíg azonban rátalálok a nagy ő-re, boldogsággal tölt el a másik nagy szerelmem, a tanítás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában