Nyíregyháza

2022.06.26. 11:30

Önkénteskedj okosan!

A Glocovo egy olyan app, mellyel könnyen egymásra találhat a szervezet és az önkéntes.

TG

Az önkénteskedésnek számtalan módja létezik – képünkön éppen fát ültetnek az önkéntesek Nyíregyházán | Illusztráció: KM-archív

Az utóbbi hónapokban a korábbinál is jobban felértékelődött az önkéntesség, az önzetlen segítségnyújtás szerepe, az orosz–ukrán háború miatt ugyanis emberek százezrei hagyták már el a hazájukat, akik közül sokan külsős szervezetek segítségére, támogatására szorulnak. 

Kinek lehet segítség? 

De mit tegyen az a valaki, aki önkénteskedni akar, ám nem tudja, kihez forduljon? Vagy mit csináljon az a szervezet, amelynek sürgősen szüksége van a segítő kezekre, de fogalma sincs arról, merre induljon? Nekik segíthet az az applikáció, aminek kifejlesztésében a nyíregyházi Szi­lágyi-Bécsi Tímea, a Glocovo ügyvezetője is részt vett. 

A Glocovo egy olyan app (applikáció), mellyel könnyen egymásra találhat pont az a szervezet és pont az az önkéntes, akiknek céljaik és szükségleteik a legjobban kiegészítik egymást. Az érdeklődési és tevékenységi kör megadásával fókuszáltan kereshetik és találhatják meg egymást. 

– Az önkéntesek regisztrálnak, és megjelölik, hogy melyek azok a területek, ahol segíteni tudnak, szeretnének. A szervezetek szintén regisztrálnak, így ki tudják tenni, hogy hova, kit keresnek. Ez a felhívás pedig majd egy push üzenet formájában jelenik meg az önkéntesek telefonján, így rögtön lehet látni, hogy kire hol van szükség – magyarázta az applikáció működését Szilágyi-Bécsi Tímea. 

Az önkéntes munka elvégzése után a Glocovo bizonyos szempontrendszerek szerint értékeli is az önkéntest, és ez az értékelés felkerül a profiljába. Így egy egységes, a szakmai portfólióhoz csatolható minősítést ad a fiatalokról, melyet kinyomtatva akár magukkal is vihetnek egy későbbi felvételire vagy állásinterjúra. 

– A Glocovo rendszere kíváncsi az önkéntesek tapasztalataira is. Egy, az appba ágyazott kérdéssor segítségével lehet majd értékelni a befogadó szervezetet, ezzel segítve őket is a további sikeres együttműködésben – tette hozzá Szilágyi-Bécsi Tímea. 

Garanciát jelentsen 

– A jövőben szeretnénk azt elérni, hogy a Glocovo egy minőségbiztosítási rendszer is legyen, hogy aki itt megjelenik, az egy garanciát jelentsen mindenki számára. Csak regisztrált szervezetek lehetnek fenn, és ezt ellenőrizzük is – szögezte le határozottan az ügyvezető. 

Elmondta, az első verzióban közel 200 önkéntes és 20 szervezet regisztrált, de a készítők a szám gyors emelkedésére számítanak. A fejlesztők hosszú távú célja, hogy a Glocovóval elérjék azt, hogy az emberek békeidőben is akarjanak önkénteskedni, keressék azt, hogy ki, hol, hogyan és kinek tud segíteni, valamint képesek legyenek megtalálni önmagukat ebben a szerepben. 

A platform használata jelenleg mind az önkéntesek, mind a szervezetek számára díjmentes. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!