Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.07.19. 07:00

Abból főztek, amit a természet adott

Kanászleves, báránysavanyó, kondáskáposzta, rizsgulyás és nyárson sült báránygerinc – olyan ételek ezek, amelyek további 61 társaságában szerepelnek Kiss József legfrissebb könyvében, és melyek egy régvolt életforma ízeit hozzák közelebb az olvasókhoz.

SZA

Magukra voltak utalva a szabad ég alatt – a fotó a könyv borítóján szerepel | Reprodukció: KM

Ahogy a kötetből kiderül: „Nem égnek már pásztortüzek nyári éjszakákon, nem hallatszik pattogása hangos ostoroknak. A szatmári pásztorvilág mára csaknem teljesen levetkőzte hagyományait, más utat jelölt számára a megváltozott élet. Az egykor használt pásztorkutak egek felé meredő gémjei felkiáltójelként figyelmeztetnek: itt valaminek vége szakad.” 

Ahhoz, hogy a pásztorok mindennapjai, szokásai és ételei fennmaradjanak, olyan elhivatott néprajzi gyűjtőkre van szükség, mint amilyen Kiss József, aki e térség kincseiről már több könyvet írt, s akinek legújabb kötete a Luby Társaság gondozásában jelent meg. Azt mondja, e könyveknek küldetésük van, éppen ezért a Pásztortűzön – 66 szatmári pásztorétel című kötet is jóval több egy receptgyűjteménynél: egy eltűnő hivatás lenyomata.

Élmények, találkozások 

– Amikor Túristvándiban tanítottam, megismertem Makay Bélát, akivel később barátok lettünk. Neki a szenvedélye volt a hagyományok ápolása, továbbadása, ami az én életemben is egyre fontosabb szerepet töltött be, az irányításával és segítségével egy idő után elkezdtem az értékmentő munkát. Béla írt egy könyvet halász-, vadász- és pásztorételekről, de úgy vélte, ez utóbbi terén sok minden maradt még feldolgozatlan. 

– Mivel tőlem nem áll távol a főzés, és sok idős pásztort, kondást, gulyást és juhászt ismertem, elkezdtem az anyag­gyűjtést. Megkerestem őket, és elkezdtünk beszélgetni. Volt, akihez többször is visszamentem, mert nem mindenki fogadott azonnal a bizalmába, de minél több időt töltöttünk együtt, annál inkább megnyíltak. Nagy élmény volt minden egyes találkozás, hiszen rengeteg történetet meséltek magukról, arról, hogyan választották ezt a hivatást, és arról, hogy látták el magukat a szabad ég alatt. Voltak, akik a családi hagyományt folytatva lettek pásztorok, másokat viszont a sanyarú sorsuk vitt rá: találkoztam olyanokkal, akik 5-6 éves korukban már bojtárkodtak, éjjel-nappal ott voltak az állatokkal, s csak a jóisten nézett rájuk, vagy nagy ritkán az édesanyjuk.

Egyszerű, de laktató 

– Néhány alapanyagból főztek, és mert nem volt idejük naponta többször étkezni, amit ettek, az tápláló volt, tele kalóriával. Olyan ételeket készítettek, amelyek erőt adtak nekik a kemény, felelősségteljes munkához – nem véletlenül mondta egykor Nagy Péter fehérgyarmati kondás, hogy „ha négy gróf hal éhen, nem olyan nagy baj, mintha egy disznópásztor jól nem lakik”. 

– Amit főztek, egyszerű volt, de laktató, ráadásul minden szabad tűzön, főként bográcsban készült. Apróvadakat fogtak, fácánt, nyulat és halat, és mert persze megvolt a magukhoz való eszük, egyszer-egyszer a rájuk bízott állat is a bográcsban végezte. Használtak tejet, vajat, kölest, paszulyt, gombát és tésztát – ezek mind-mind visszaköszönnek a lejegyzett receptekben – mesélt a könyvről Kiss József, aki egyébként nagyon szeret sütni, főzni, nem meglepő módon főként nyáron, a szabad ég alatt. A kedvencei a levesek és az egytálételek, na és a kondáskáposzta, ami a barátai körében is nagyon népszerű. A kötetben lévő 66 ételleírásról azt mondja, érdemes ezeket kipróbálni, mert aki elkészíti az étkeket, annak az ideje biztosan nem telik hasztalanul.

Tejleves – Lázár Sándor nagyszekeresi juhász elmondása alapján | Hozzávalók: 2 liter juhtej, 1 összemarék száraztészta, csipetnyi só, 1 evőkanálnyi kristálycukor | Gyenge tűz fölé akasztottam a bográcsomat, bele egy-két kanálnyi vizet löttyintettem, nehogy kifusson a tej, ha beleöntöm. Miután felforrt, hozzáöntöttem a juhtejet. Második forrás után beleraktam az összetördelt száraztésztát. Cukroztam, egy kicsit sóztam is. Lassú tűzön főztem addig, míg a tészta feladta magát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában