Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.08.05. 14:00

A jövő turistái igencsak mozgékonyak

Az Örökségünk tábor a református értékeken, a magyar hagyományokon nyugszik.

KO

Református iskolák diákjai, hátrányos helyzetben élő gyerekek nyaralnak együtt az Örökségünk táborokban, ahol az aktív turizmusnak is hódolnak | Fotók: Csutkai Csaba archívuma

Egy tábor, ahol jó a közösség, érdekesek a programok és alaposan elfáradnak a nap végére a gyerekek. Nem túlzás azt állítani, hogy a régió legnagyobb táboroztatási programját a református egyház bonyolítja le térségünkben.

– A Tiszántúli Református Egyházkerület 2019-ben indította el többéves táboroztatási programját, 2023-ig közel négyezer-ötszáz 1–11. osztályos diáknak biztosít nyaralást ingyenesen. Az Örökségünk tábor kiemelkedő értéke, hogy sok-sok hátrányos helyzetű gyereket karol fel, akiknek egyetlen nyaralási lehetőségük a vakáció alatt az a 6 nap, amit a négy táborhely (Berekfürdő, Beregdaróc, Tivadar, Debrecen) valamelyikén tölthetnek el – mondta el lapunknak Deák Attila, a Tiszántúli Református Egyházkerület Fejlesztési Irodájának vezetője.

Hozzátette, nagy segítség volt, hogy a járványügyi korlátozásokat jóval a turnus­szervezés előtt feloldották, így amellett, hogy szép számban volt jelentkező, szabadon és időben ki lehetett alakítani a turnusokat is.

Természet, kultúra, vallás

Az idei számokról megtudtuk, 1200 gyerek fordul meg az üdülőközpontokban. Összesen 31 csoportnak állítanak össze izgalmas aktivitásokat, amelyekben folyamatosan öt nagy programelem váltja egymást: kerékpáros túrák, evezős túra a Tiszán, buszos kirándulások a Felső-Tisza-vidéken, a Nyírségben és a Hajdúságban. A szálláshelyeken történelmi játszóházat alakítottak ki, valamint hagyományőrzéssel kapcsolatos tevékenységek révén ismerhetik meg magyarságunk történelmét a fiatalok.

Forrás: CSABACSUTKAI

– A kezdeményezés fő célja továbbra sem változott: egy-egy térség kulturális és református örökségével, természeti csodáival, látnivalóival szeretnénk megismertetni a gyerekeket, megszerettetni velük a tájegységet. Ugyanis azt tapasztaljuk, hogy akik az ország valamely részéről ellátogatnak hozzánk, a következő évben szüleikkel térnek vissza Beregdarócra vagy Tivadarra és környékére. A családok szívesen felfedezik a térségben rejlő nyaralási lehetőségeket, éppen ezért tartjuk jelentős turisztikai értéknek is többéves táboroztatási programunkat – jegyezte meg a szakmai vezető, aki egész évben foglalkozik ifjúsági turizmussal, s látja a trendeket is.

Egy másik nézőpontból...

– Sokszor halljuk, hogy nagyon nehéz a mai felgyorsult világban a fiatalok ingerküszöbét elérni, a „klasszikus” táboroztatási programok már kevésbé érdeklik, kevésbé motiválják őket. Bizony-bizony, így van ez! „Miért is fáradnánk egy gyalogos városnézéssel, ha rollerrel is le­gördülhetünk a látnivalók között” – mondják a gyerekek, s valóban egy egészen más perspektívából szemlélik a világot biciklin vagy rolleren, teljesen más színt kap a városnézés aktivitás közben, s persze az idegenvezető ugyanúgy ismerteti a nevezetességekről a tudnivalókat, mintha gyalog tennék meg az utat.

A templomtúráinkon sem látok „alvó gyerekeket”, amennyiben valamilyen mozgással mixeljük a kulturális programot, nem lesz unalmas. Való igaz, hogy ehhez nekünk felnőtteknek is ki kell lépnünk a komfortzónánkból, a megszokottból, hiszen sokkal nagyobb odafigyelést igényel egy csónakban evezni a gyerekekkel, mint ha a buszon ücsörögnénk velük. De megéri az újítás! Egyszóval ahol az aktív életforma a tábor lételeme, ahol a túrákon a saját határaikat feszegethetik a gyerekek, ott óriási sikerélményt élnek át – hangsúlyozta az aktív táboroztatás előnyeit Deák Attila. Hozzáfűzte, ezekben a táborokban lerakják azokat az építőköveket is, amelyekkel a jövő turistáit formálják.

Megmutatják a fiataloknak, hogyan kapcsolódjanak ki tartalmasan, hogyan barangoljanak be egy-egy tájat élvezettel és kíváncsisággal. – Úgy érzem, a jövő turistáit is nevelgetjük egy picit – zárta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában