Nyíregyháza

2022.08.01. 07:00

Lépések az egészséges életért

A megye nyugdíjasok havonta egyszer együtt sétálnak az erdőben.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

– Bár már bőven elmúltunk hetvenévesek, szerencsére nagyon jó egészségnek örvendünk. Persze, teszünk is érte, sokat túrázunk, kirándulunk. Bérházban lakunk, ahol könnyű elkényelmesedni, ezért szinte mindennap lemegyünk és sétálunk egy órácskát – árulta el Schmidt Pálné, aki férjével együtt minden lehetőséget megragad arra, hogy közösségben mozoghasson. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Sóstói-erdőben, az Aktívan az Egészségért Mozgalom nyári sétáján találkoztunk. Ilona kifejezetten aktív társadalmi életet él, közel másfél évtizede vezeti Nyíregyházán a Postás Nyugdíjas Klubot, illetve ő a megyei nyugdíjas szervezetek szövetsége gazdasági vezetője.

– Úgy gondolom, egy-egy rövid túra, kirándulás mindannyiunk életébe beleférne – tette hozzá a közös bemelegítésre készülődve.

Példamutató nagyik

S amíg az erdei tornapálya színpadán a jól ismert akrobatapáros, Naninski és Figaro megteremtette a sétát megelőző rövid torna technikai feltételeit, Nagy Szabina, az Aktívan az Egészségért Mozgalom egyik alapítója, a csütörtöki délelőtti program szervezője lapunknak elmondta: a mozogni vágyókkal – legyenek idősek vagy fiatalok – havonta egyszer találkoznak és indulnak útnak az erdei sétányon.

– Nagyon fontosnak tartjuk a közösségépítést, ezt szolgálja a túra is, hiszen az emberek amellett, hogy a mozgással tesznek az egészségükért, itt társaságban vannak. A táv kötetlen, tarthat csupán a tisztásig, de akinek kedve van, elgyalogolhat akár a sóstói tóig és vissza. A találkozókon részt vesz egy dietetikus szakember, akitől bátran lehet kérdezni, és vitaminszintmérésre is lehetőség nyílik – magyarázta az önkormányzati képviselő.
A mozgalmat tavasszal, az I. Szépkorúak Sétáján indították útjára dr. Szabó Tünde kormánybiztos támogatásával. A cél az, hogy megszólítsák az idősebb generációt.

– A csatlakozó nagymamák és nagypapák unokáik példaképei lehetnek ezen a téren is, hiszen, ha a fiatalok azt látják, hogy a család nyugdíjas tagjai rendszeresen mozognak, a kifogások keresése helyett talán ők is kedvet kapnak a sportoláshoz. A koronavírus-járvány árnyékában még fontosabb, hogy odafigyeljünk az egészségünkre – tette hozzá Nagy Szabina.

Szinte versenyeztek az indulásra várók Bartáné Balázsi Ildikó dietetikus figyelméért, záporoztak a kérdések a szakember felé, de olyan is volt, aki csak szeretett volna beszámolni a legutóbbi beszélgetésük óta tapasztalt életmódbeli változásokról.

– A rendszeres mozgás és a megfelelő táplálkozás idős korban is fontos része az egészségmegőrzésnek – szögezte le a sportspecifikus dietetikus. Hozzátette: ebben az életkorban már mindenkinek van valamilyen egészségügyi problémája, a kérdések egy része ezekre a betegségekre irányul, de sokan vannak, akik az egészséges táplálkozással kapcsolatban szeretnének tanácsokat kérni.

A szakember tanácsa

– Napjainkban rengeteg információval találkozhatnak, s ezeket nehéz megszűrni. Az idősebbek is hajlamosak arra, hogy ha hallanak valami gyógy­módot vagy praktikát, kipróbálják, akkor is, ha nem szolgálja az állapotuk javulását vagy az egészségük megőrzését. Itt valódi szakembertől kérdezhetik meg, mit tehetnek azért, hogy jobban legyenek.

Bartáné Balázsi Ildikó kérdésünkre elmondta: ahogy öregszünk, megváltozik a szervezetünk működése. Idősebb korban mindenképpen oda kell figyelni a rendszeres étkezésre, azon belül arra is, hogy milyen alapanyagokat fogyasztanak és hogyan készítik el azokat. Egy kíméletesebb étrend felállítása azoknak is segíthet, akiknek nincsen emésztőszervi vagy diétát igénylő megbetegedésük. 

CsA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában