Nyíregyháza

2022.09.22. 17:30

Kéz a kézben a változás és a konfliktus

Az időskori konfliktusokról szóló előadással indult az idei Idősek akadémiája sorozat.

Nem feltétlenül kell valami negatívra gondolni, ha valaki a konfliktus szót hallja, mégis a köznyelvben valamiért ez a kifejezés összemosódott a veszekedéssel vagy valamilyen csetepatéval. Az életünk változások sorozatából áll, melyek gyakran belső feszültségeket szíthatnak bennünk, amik szintén konfliktusok, de a megfelelő mederben tartva őket sokat profitálhatunk belőlük. Többek közt ilyen hasznos gondolatokat is hallhattak a jelenlévők az idei Idősek akadémiája nyitórendezvényén, ahol Kőpájer István mentális egészségfejlesztő tartott előadást az időskori konfliktusokról és azok kezeléséről.

Az akadémia idei programsorozata kicsit más lesz, mint a korábbi években volt, ugyanis a résztvevők több előadást és programot szerettek volna, kérésüknek pedig készségesen tett eleget a szervező Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ. A nagy érdeklődésre tekintettel az idén hat előadásból álló sorozatot szerveznek, amelyet a megyei kórház egészségfejlesztési osztályával közösen valósítanak meg.

Testi és lelki egészség

A rendezvényen jelen volt dr. Szűcs Attila, a megyei kórház főigazgatója, aki elmondta: a nemzetünk alapja a család, melynek bázisát a szülők, nagyszülők jelentik.

– Tovább visszük mindazt, amit a szüleinktől, nagyszüleinktől kaptunk, a mi feladatunk pedig az, hogy minden generáció a lehető legjobb egészségügyi ellátást kapja. A rendezvénysorozat célja a prevenció, szeretnénk megelőzni a betegségeket, bár jól tudjuk, a kor előrehaladtával ezek sajnos előjönnek. Azonban nem elég csak a testtel foglalkozni, a lelki egészség legalább ennyire fontos, éppen ezért olyan előadások is lesznek, melyek ebben segítenek – hangsúlyozta a főigazgató.

Eltűnik a megszokott keret

– A változás és a konfliktus kéz a kézben jár, hiszen lehet, hogy életünk új folyamatai kiszakítanak bennünket a komfortzónánkból – ezt már Kőpájer István mondta el a résztvevőknek.

Kiemelte: a nyugdíjas korba érve az emberek gazdaságilag inaktívvá válnak, és bár élvezhetnék életük munkájának gyümölcsét, mégis sokan ezt negatívan élik meg, mert haszontalannak érzik magukat. Elveszítik életük korábbi jól megszokott rendszerét, ami biztonságot, keretet adott számukra, ezért nagyon fontos, hogy olyan elfoglaltságot találjanak, mellyel kitölthetik a napjaikat – tanácsolta a szakember, aki szerint idős korban is nagy hangsúlyt kell fektetni a testmozgásra, az egészséges életmódra, a kognitív képességek fejlesztése, az életen át tartó tanulás pedig erős támasz lehet.

– Az idősek már nehezebben alkalmazkodnak a változásokhoz, ami nemcsak önmagukban, hanem másokkal is konfliktusokat generálhat. Utóbbi esetében a kommunikáció a megoldás kulcsa, de nem mindegy, hogyan kezdünk bele a helyzet megoldását célzó "nagy beszélgetésekbe" a másik féllel. Minden zavaró tényezőt ki kell zárni, hogy csak a problémára és a partnerünkre fókuszálhassunk, így nem tanácsos tévénézés közben megvitatni a gondokat. A vita a közhiedelemmel ellentétben nem rossz dolog, el kell választani azt a veszekedéstől. Asszertív kommunikációra kell törekednünk, ami azt jelenti, hogy kiállunk magunkért, ám nem a másik felet elnyomva, hanem figyelve az ő véleményére és értékeire is – hívta fel a figyelmet Kőpájer István.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában