Nyíregyháza

2022.11.14. 12:45

Teljesült a régi kívánság (videó)

Máté Zoltán felajánlotta a városnak elhunyt szülei fenyőfáját.

Különleges biztonsági intézkedések és a legnagyobb körültekintés mellett szállították a Kossuth térre a fenyőt

Fotó: Sipeki Péter

Ahogy arról már röviden beszámoltunk, múlt pénteken felállították Nyíregyháza karácsonyfáját a város főterén. A NyírVV felhívására ebben az évben is sok felajánlás érkezett, a városüzemeltetés ezek közül választotta ki azt a fenyőt, amelyik ünnepi díszbe öltöztetve a megyeszékhely éke lesz vízkeresztig

Emléket állít szüleinek

A társaság választása a Máté Zoltán által felajánlott, tizenháromméter magas és több mint két tonnás örökzöldre esett, amit az Érkertből szállítottak a Kossuth térre. A közismert pedagógus a kivágásnál és a talpba faragásnál is jelen volt. Meghatódva mesélte, hogy édesanyja régi vágya teljesült ezzel, ám sajnos ő már nem láthatta a belvárosban pompázni a családi ház kertjében közel három évtized alatt felcseperedett és az égig nyúlt fenyőt.

– Édesanyám az idén márciusban követte édesapámat, aki 2015-ben halt meg. Az utolsó időszakban nagyon beteg volt, én ápoltam, és gyakran mondogatta, hogy ki kellene vágatni a fát, mert nem engedi be a napfényt a házba. Hálás vagyok a városvezetésnek, mert bár halála után, de teljesült anyukám kívánsága – mondta el lapunknak a tanár. Máté Zoltán érezhetően könnyeivel küszködöt, amikor hozzátette: jó érzéssel tölti el, hogy mindenki láthatja majd, a Nyíregyháza fenyőfáját néhai Máté Endre és Máté Endréné Szűcs Jolán ajánlotta fel.

Kovalecz Róbert, a NyírVV piac- és vásártér-üzemeltetési ágazatvezetője személyesen felügyelte a fenyő felállítását a belvárosban. Míg a társaság munkatársai belefaragták a fát a talpba, érdeklődésünkre elmondta: a városlakók az idén is nagyon aktívak voltak, közel negyvenen jelentkeztek a felhívásra. A szakemberek megnézték a fákat, majd amikor megtudták, hogy Máté Zoltán a kertjükben álló örökzölddel akar emléket állítani a szüleinek, támogatták a pedagógus elképzelését.

Ezen a héten feldíszítik

Természetesen nincsen karácsonyfa díszek és fényfűzérek nélkül. A fenyőt ezen a héten fogják felöltöztetni, s reméljük, advent első vasárnapján, november 27-én sötétedés után a hagyományokhoz híven közösen kapcsolhatjuk fel az ünnepi fényeket a megyeszékhely szívében. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában