Nyíregyháza

2022.12.21. 17:30

Ezüstöt ért a borász, diplomát Pinokkió

A luxemburgi világbajnokságon a legjobb szakácsok és cukrászok mérték össze tudásukat.

SZA

Estók Klára és Kollonay István is grillázsartisztikában indult a luxemburgi világbajnokságon

Fotó: Estók Klára és Kollonay István archívuma

Ugyan a legnagyobb érdeklődés az elmúlt hetekben a katari labdarúgó-vb-t övezte, nemrégiben Luxemburgban is világbajnokságot rendeztek, ám ott nem a földkerekség legjobb focistái gyűltek össze: szakácsok és cukrászok mérték össze tudásukat. Hazánkat kiváló szakemberek képviselték, és megyei sikereknek is örülhettünk. 

A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum szakoktatója, Kollonay István mestercukrász grillázsartisztikában indult, ahogy az intézményben végzett másodszakmás cukrász, Estók Klára is – mindketten a Hajdúsági Regionális Culinary Team tagjaként vettek részt a megmérettetésen, Gajdán Antal és Gajdán Attila társaságában – utóbbi szakemberek a szakács egyéni versenyben indultak, s ezüst-, illetve bronz­érmet kaptak. 

Nehéz formázni 

– A grillázsartisztikában olyan alkotások versenghetnek, amelyek ehető anyagból készülnek, és amelyek a szépségükkel, különlegességükkel megérintik a lelket – mondta lapunknak Kollonay István, akitől megtudtuk: a grillázs úgy készül, hogy a felolvasztott cukorba olajos magvakat, így például tökmagot, mandulát, mákot, szezámmagot tesznek, és bár amikor elkészül, rendkívül finom és mutatós, egyáltalán nem könnyű dolgozni vele, sőt! Csak akkor lehet formázni, amikor lágy, ezért munka közben alulról és felülről karamell-lámpával melegítik, ha pedig nem sikerül úgy alakítani, ahogy szeretnék, újra felmelegítik. 

A nyíregyházi mestercukrász a világbajnokságra a meseirodalom egyik legismertebb alakját, Pinokkiót formázta meg. 

Játékok a meseházban 

– A versenymunkám egy méter magas volt, s egy talapzaton állt. Alul egy meseház kapott helyet, aminek az ajtaját s a kapuját gyümölcsök és magvak díszítették, de szerszámokat és játékokat is készítettem grillázsból, s természetesen kialakítottam a mesefigura jellegzetes, hosszú orrát is – mesélte Kollonay István, akitől megtudtuk: az alkotások egyes elemeit félkész állapotban vitték ki Luxemburgba, a verseny napján pedig hajnali öttől két órájuk volt arra, hogy befejezzék a munkát, s kitálalják. 

– Bár nagyon fárasztó volt a felkészülés – a Start Árok utcai nyomdájának konyhájában készülhettünk két hónapig, amiért nagy köszönet jár nekik –, az utazás és a verseny pedig megterhelő, nagy élmény marad a világbajnokság. Megnézhettük mások munkáit, láthattuk, merre tart a gasztronómia, és végig kiváló volt a hangulat. Az értékeléskor a zsűri megköszönte, hogy a cukrászművészet ezen ágát műveljük: valóban, nem sokan foglalkoznak már grillázsartisztikával, a munkámat pedig diplomával ismerték el. 

Megihlette a borvidék 

Estók Klára éveken át hobbiként tekintett a cukrászatra, süteményeket s tortákat készített, de mert szerette volna elmélyíteni a tudását, néhány évvel ezelőtt visszaült az iskolapadba, a Sipkay-iskolában pedig Kollonay István volt a mestere. Lapunknak elmondta, a világbajnokságra készülve a Tokaji borvidék ihlette meg. 

– Amikor témát kerestem a megmérettetésre, nem csupán egyetlen figurában gondolkodtam: egy történetet szerettem volna elmesélni. Szeretjük a bort, büszkék vagyunk a magyar nedűkre, a Tokajit pedig a világ szinte minden táján ismerik, így a külföldi zsűritagok is azonnal tudták, miről szól az alkotás. A tervezéssel, a méretek, arányok kialakításával sokat dolgoztam, hiszen egy versenymunkának nemcsak a külleme fontos, de az is, hogy szerkezetileg rendben legyen. Egy magasított talpazaton egy borászat látható italt kóstoló borásszal, szőlőpréssel, hordóval. Egy teljesen új technikát alkalmaztam, a beolvasztásnak köszönhetően pedig a munkám egy hangulatos világítást kapott. Ezt a felkészülés közben találtam ki, és addig kísérletezgettem, amíg olyan lett, mint amilyennek elképzeltem – mondta Klára, akinek a munkája elnyerte a zsűri tetszését: ezüstéremmel térhetett haza. 

SZA 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában