Kert

2023.03.04. 08:10

A kerti kiülő a nyugalom szigete

Igazi kincs az ingatlan értékét is növelő, igényes kivitelezésű, többfunkciós kiülő.

1187009134

Egyre divatosabb a kerti filagória, a mutatós pergola, a családi, baráti összejöveteleknek is helyet adó tágas terasz. Ez nem meglepő: vágyunk a stresszes, hajtós hétköznapok után a nyugalomra. Igazi kincs az ingatlan értékét is növelő, igényes kivitelezésű, többfunkciós kerti kiülő, amely több családot is kiszolgál. Főleg a kertes házban élő, kisgyerekes családok részéről nőtt meg rá az igény, hiszen az akár nyári konyhai feladatokhoz is kiváló, fedett kiülők a kerti sütögetéshez, bográcsozáshoz is megfelelnek. Sokan autóbejáróval egybekötött, polikarbonát tetős, nyitott teraszról álmodnak. – Ne sajnáljuk a pénzt tapasztalt szakemberre, mert időtállóbb munkát végez, mint a csináld magad mozgalomban hívő, ügyes kezű ezermesterek. A megrendelő elsősorban a szakértelmet fizeti meg – tudtuk meg Miklós Lajos ács- és tetőfedő-, bádogosmestertől.

A minőség ára

A faanyag ára az elmúlt 2 évben 100 százalékkal drágult, nem mintha a munkadíj ára a régi lenne: míg 3 éve 4500–5500 forint négyzetméterárat számoltak, jelenleg ez 7000–8500 forint. Kerti kiülőkért érdemes ebben az időszakban lecsapni az ácsokra, akik a jó idő beálltával inkább teraszokat, autóbeállókat, no meg persze háztetőket építenek. A faanyagról hasznos tudni: a BSH ragasztott anyag a legtartósabb, legmasszívabb. Nem töredezik vagy szálkásodik, nem vetemedik meg, és két réteg lazúrkezelés után különösebb védelemre sincs szüksége. Kétféle faipari terméket választhat a megrendelő: a fűrészvágottat és műszárított minőségűt. Utóbbinál vetemedéstől vagy repedezéstől felesleges tartani, hosszú távon a legjobb befektetésnek ez bizonyul. Azon kár lenne meglepődni, hogy az ára igen borsos: a kért kiülő nagyságától függően határ a csillagos ég. Elfogadhatóbb áron kapható a lucfenyő és a légszárított anyag, ezek köbmétere 180–200 ezer forint között mozog. Ezek is jó minőségűek, de gondosabb lekezelést igényelnek, a kerti alkalmatosságnál gondot kell fordítani a gyalulásra, csiszolásra, alapozásra. Szerencsés, ha betonkehelyre épül a fix pontokon rögzített kerti kiülő, ami felöltöztethető rácsozással, kerti kaspókkal, szélfogóval, egyéb díszítésekkel.

Védeni kell a napsütéstől

Az erős napsütéstől a kerti kiülőket ajánlott védeni, ahogy a drasztikus hidegtől, melegtől is. Ez egyszerű beburkolással oldható meg úgy, hogy például a páralecsapódás ellen először egy kifuserált pléddel csavarjuk körbe a kiülőt, és csak utána tesszük rá a mezőgazdasági fóliát. Mivel a kerti kiülőknek van teteje, az elázástól felesleges tartani. A vékony lazúrral kezelt fát szükségtelen visszacsiszolni, a hosszú élettartam miatt legalább 5-7 évente ajánlott két rétegben újrafesteni. 

MW


 

 

Címkék#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában