Nyíregyháza

2023.03.01. 10:30

Természetfotókból nyílt kiállítás a Nyíregyházi Egyetemen

A Szelkó-tavat jól ismerő természetfotós képeiből nyílt kiállítás.

Fotó: Sipeki Péter

A Szelkó-tó, ami Magyarország egyik legfontosabb madárvonulási helye, Nyíregyházától néhány kilométerre délre, a bokortanyák közvetlen szomszédságában található. A közel 200 hektáros, két részből álló tó ma már kevéssé tükrözi eredeti arcát, hiszen hajdanán egy szikes tó terült itt el, ma már elsősorban víztározóként hasznosítják. A tó legnagyobb része nyílt vízfelület, de előfordulnak nádassal sűrűn benőtt szegélyek is, amelyek kiváló fészkelési lehetőséget biztosítanak számos madárnak – gémeknek, vöcsköknek, úszó- és bukórécéknek, ragadozóknak, énekesmadaraknak.

Jelentős vonuló- és madármegfigyelő helyként tartják számon, az ott tartott madárgyűrűzések rengeteg érdeklődőt vonzanak. A gazdag cserjeszintű, telepített nemes nyáras erdőben is pezseg az élet – mindez visszaköszön Danku János természetfotós képein is. János tipikus cserkelő fotós, ellentéte a lesből, takarásból fotózó kollégáinak. Ő a tó és környéke egyik legnagyobb ismerője, az ott készített több tízezer fotójának csak az esszenciája tekinthető meg azon a tárlaton, ami kedden nyílt meg a Nyíregyházi Egyetem kerengőjében. A kiállítás március 8-áig látható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában